Конфлікт у школі Кам’янського: офіційне пояснення

Нещодавно в Кам’янському стався прикрий інцидент – під час повітряної тривоги директорка навчального закладу не пустила дівчинку в укриття.

За словами матері, її 15-річна донька навчалася вдома дистанційно. 16 грудня на території України відбулася чергова масована ракетна атака росіян. У цей день із самого ранку у місті звучала повітряна тривога, тому дитина пішла до найближчого укриття, яке знаходиться у спеціальній школі «Гармонія». Охорона дитину пропустила, але директорка школи нібито заборонила знаходитися їй в укритті спецшколи.

«Мотивувала вона свої дії тим, що це укриття не для сторонніх, там немає місця та запропонувала дитині піти пошукати інші укриття. Я в цей час знаходилась на роботі в іншому кінці міста, ще і зв’язок не працював. А донька пішла назад додому», – розповіла мати дитини Ганна. Жінка написала заяву до поліції.

Роз’яснення щодо цієї ситуації нам надала директор департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради Наталя Рева.

«Звичайно, цей випадок активно підхопили та почали розкручувати у засобах масової інформації. Ми відпрацювали цю ситуацію із директором закладу та взяли у неї пояснення», – пояснила Наталя Василівна.

Справа в тому, що, поки не було освітнього процесу, укриття спецшколи «Гармонія» повністю використовувалося для захисту місцевих жителів і зараз поза межами освітнього процесу воно так і використовується. Але, як виявилося, директор не не пустила дівчинку в укриття, не закрила перед нею двері. Дитина дійсно зайшла на територію школи під час повітряної тривоги. Біля укриття знаходилася директор школи, яка не заборонила дівчинці зайти, проте попередила, що в укритті немає світла (а тоді воно було відсутнє майже у всьому місті). Почувши це, дитина розвернулася і просто пішла.

Невідомо, може дівчинка в той момент засоромилася, можливо у стані паніки не змогла пояснити, що вдома їй одній теж страшно, можливо сприйняла це як категоричну відмову. А потім можна здогадатися, на яких емоціях дитина описала цю подію мамі. У такій ситуації, звісно, можна зрозуміти і школярку, яка була дуже налякана, і її маму, яка усіма методами намагалася захистити та відстояти права своєї дитини.

На жаль, проблема, кого і коли дозволено пускати у шкільні укриття, на сьогодні не врегульована законом. Наприклад, у Києві був виданий наказ, про те, що укриття під час освітнього процесу використовуються тільки учасниками освітнього процесу і не використовуються місцевими жителями. У Кам’янському до таких кардинальних дій не вдавалися. Проте в усі укриття міста, як і в укриття спецшколи «Гармонія», запускають мешканців і вночі, коли є сторож, є відповідальний, коли там не знаходяться діти.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *