Кам’янчанам на замітку: коли потрібно колядувати, щедрувати та посівати

У січні 2023 українців чекає багато свят і пов’язаних з ними унікальних обрядів, таких як колядування, щедрування, посівання і навіть рождествування. Цей період називається Святки (Святі дні, Коляда) – дванадцять днів після свята Різдва Христового до свята Водохрещі.

Коли і кому можна брати участь у цих обрядах – читайте нижче в матеріалі Styler.

Коли в Україні колядують

Обряд колядування проводиться у Різдвяний Святвечір, 6 січня. Ця традиція прийшла до нас ще з язичницьких часів, і присвячена була Коляді – синові бога Сонця Дажбога. Вважалося, що він народжувався у найдовшу в році ніч (за старим календарем – день зимового сонцестояння).

Після прийняття християнства традиції поєднали і у обрядових піснях стали величати народження Ісуса Христа.

Колядувати прийнято великими компаніями на чолі зі звіздарем і Віфлеємською зіркою. Виходять на колядування після святкової вечері. За традицією, компанія як мінімум з трьох людей відправляється по домівках сусідів і родичів з піснями і кутею, бажаючи господарям багатства, процвітання і щастя. Дітям за пісні дарують солодощі чи гроші.

Колядують всі без винятку: молодь, літні люди, чоловіки, жінки, діти.

Обов’язковими у групі колядників є три головні ролі: звіздар, який несе восьмикутну зірку і знає найбільше колядок, дзвонар, який дзвіночком повідомляє господарів, що “Коляда прийшла”, мішоноша, що збирає подарунки до торбини.

Закінчується обряд ранком 7 січня, після чого колядувати вже не можна. Натомість варто рождествувати – співати різдвяних пісень.

Коли щедрують і посівають

Після Різдва Святки тривають і нас чекає ще кілька прекрасних обрядів – щедрування і посівання. Щедрувати треба 13 січня, а посівати – 14 січня.

В Україні свято називається Щедрим вечором, і чим смачніше і щедріше господарі будуть пригощати гостей, тим щасливішим і успішнішим буде наступний рік.

Щедрувати можна обом статям, проте в деяких регіонах України вважається, що щедрувати можуть тільки дівчата і дівчатка.

Щедрувальники ходять по домівках, співають щедрівки, бажають “повної чаші” господарям. Гостей-щедрувальників потрібно обдаровувати їжею і грошима, щоб наступний рік був ситним. А от не пустити в будинок щедрувальників – до бід і збитків.

Посівати можна тільки хлопчикам і парубкам. За прикметами, чоловік має увійти першим в дім в Новий рік, тоді буде достаток в домі.

Йти посівати треба якомога раніше, адже перші посівальники отримували найбагатші подарунки. У домівці вони розкидали жито і пшеницю, співаючи при цьому посівальні пісні. Прибирати зерно не можна до заходу сонця.

Margaret

Recent Posts

У Дніпрі засудили блогера, який знімав на відео вручення повісток на вулиці

Жовтневий районний суд Дніпра призначив умовний термін українцю, який знімав на телефон роботу працівників ТЦК,…

14 години ago

Жителів Дніпропетровщини попереджають про пожежну небезпеку і заморозки

Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології попереджає: 5-6 травня на території області очікується надзвичайна (V класу)…

15 години ago

На Дніпропетровщині чоловік зберігав в гаражі боєприпаси

Кривірізькі поліцейські викрили чоловіка на зберіганні боєприпасів. У гаражі, на території домоволодіння фігуранта, поліцейські вилучили…

16 години ago

У Кам’янському хлопець приніс до школи підвіски з патронів

У Кам'янському дитина зробила підвіски з патронів 12 та 16 калібрів та принесла їх до…

17 години ago

У Дніпрі батько та син продавали зброю та боєприпаси

У Дніпрі затримали батька та сина, які займалися продажем вогнепальної зброї та боєприпасів. Про це…

17 години ago

Над Дніпропетровщиною вночі збили 12 безпілотників

Про це повідомив голова оОВА Сергій Лисак. "Вночі ворог атакував область "шахедами". Бійці ПвК «Схід»…

18 години ago