Різдво у Польщі очима кам’янчан

Зовсім скоро на кам’янчан чекає ще одне добре і світле зимове свято – Різдво. Ми знову зберемося за святковим столом і бажатимемо якнайшвидшої перемоги нашій країні. А ось наші добрі сусіди – поляки вже відзначили це свято, і авторові цієї статті – корінній кам’ячанці, пощастило побувати у Польщі, у мальовничому місті Вісла, саме на різдвяні свята, та побачити традиції та святкові прикмети цих днів.

Важка дорога

На жаль, розпочати розповідь доведеться з неприємного – дороги. Поїзд до польського Пшемишля досить комфортний, теплий, приємно здивували ціни на чай, каву та воду – усі по 10 гривень. Ось тільки затьмарює весь цей комфорт проходження кордону. Українські митники досить швидко протягом двох годин перевірили документи всіх пасажирів, а далі було просто 5 годин простою. Провідниця пояснила, що це пов’язано із затримкою київського поїзда, який мав їхати нашою колією. Хтось із пасажирів припустив, що це, напевно, Зеленський повертається додому, до Києва (у 20-х числах грудня наш президент відвідував Америку та Польщу), ось потяг і затримали, але все виявилося сумнішим – десь на коліях упали уламки російської ракети, от і сталася затримка. Загалом поїзд простояв на кордоні 7 годин, і приїхав до пункту призначення о 22:00 замість заявлених у квитку 15:00. Крім того, людей випускали по черзі, щоб не створювати величезні черги на проходженні паспортного контролю, на вивантаження кожного вагона давалося по 20 хвилин, тому людям з останніх вагонів довелося чекати більше години, щоб нарешті вийти з поїзда.

Майже всім пасажирам треба було їхати в інші міста, дехто навіть купив квитки на автобус, звичайно, всі спізнилися, а електричок та автобусів на такий пізній час уже не було, довелося ночувати на вокзалі або шукати ночівлю. Автору пощастило більше – він їхав групою з 15 осіб, на яких чекав мікроавтобус, щоб довезти до пункту призначення – міста Вісла.

Єдине, чим можна заспокоїти мандрівників, провідниця запевнила, що такі випадки – поодинокі. Цей, наприклад, був другим. Так що не бійтеся подорожувати, можливо, вам пощастить більше.

У Пшемишлі приємно порадувало те, що скрізь стояли українські волонтери, які могли підказати, куди їхати, де купити польську сім-карту, допомагали донести валізи, та й сам факт – у чужій країні ти не самотній. Як відомо, Польща є однією з перших країн, яка стала допомагати українцям з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Всі польські банкомати мають функцію української мови, багато вивісок магазинів, реклама на білих бордах написані польською та нашою мовами, а самі поляки дуже тепло ставляться до українців і щиро нам співчувають. У молитвах вони часто згадують нашу країну і бажають їй якнайшвидшої перемоги.

Різдво – особливе свято

Різдво у Польщі пишно відзначають 25 грудня. Напередодні Різдва — Святвечір (як кажуть поляки Вігілія) також наповнений особливою атмосферою сімейного тепла.

Поляки вірять — як проведеш Святвечір, так і житимеш весь наступний рік. Тож у Польщі цього дня намагаються уникати скандалів та сварок.

Вігілія – це сімейне свято, коли разом збирається вся родина. За стіл заведено сідати з появою на небі першої зірки. За традицією, господар будинку спочатку запалює свічку, читає молитву і лише після цього гості починають їсти.

У Польщі на Вігілію важливим звичаєм є частування облатками перед основною їжею. Облатки – це прісний хліб, який готують із води, борошна та солі, він нагадує тонку вафлю у формі пластини.

Родичі за столом діляться облатками один з одним і кажуть святкові побажання. Ця традиція виникла Польщі наприкінці XVIII століття. Близькі люди в цей момент прощають один одному всі образи і бажають, щоб рідним вистачало.

На Святвечір поляки йдуть на народне гуляння — колядки. Компанії ходять від будинку до будинку та співають різдвяні пісні. Ця традиція дуже схожа на українську.

У Польщі вважають, що в ніч перед Різдвом ніхто не має бути самотнім, тому вони завжди запрошують у гості одиноких сусідів чи знайомих.

У Варшаві та інших великих містах влаштовують величезні різдвяні ярмарки, передноворічні розпродажі, ковзанки, зимові містечка та новорічні частування у місцевих ресторанах та пабах. У невеликих містах, таких як Вісла, на свята працює багато різних магазинчиків з різними святковими сувенірами. На головній площі обов’язково ставлять ялинку та ясла Христові.

На Різдво, 25 грудня, у Польщі нічого не працює, всі магазини закриті, транспорт не ходить. Деякі продовжують вихідні і на 26 грудня.

Увечері всі польські родини збираються за столом на святкову вечерю. Поляки не святкують до ранку та не наїдаються. На стіл заведено подавати 12 страв. З них жодного м’ясного. А найголовнішою стравою на новорічному столі є короп.

Голову коропа з’їдає господар будинку, цим йому виявляється шана та повага. Хазяїн будинку на новорічному святі сидить на чолі столу. Існує традиція – лусочки коропа необхідно помістити в гаманець голови сім’ї. Є повір’я, що після Нового року вони перетворяться на монети.

У Польщі також прийнято пекти фафернуху – печиво з медом та горіхами, а також спеціальні хлібці у формі фігурок тварин та птахів.

У новорічному меню є і грибний суп, і ячмінна каша із чорносливом, а на десерт – шоколадний торт та інші солодощі. Спеціально на Різдво у Польщі у продажу з’являються набори святкового печива.

Господиня перед тим, як накривати на стіл, обов’язково кладе під скатертину трохи сіна. Воно символізує хлів, де з’явилося на світ немовля Ісус.

На Різдво прийнято обмінюватись подарунками. Особлива увага приділяється дітям. До них у цей час приходить Святий Миколай. Він, до речі, змушений приходити до поляків двічі за грудень: 6-го, коли святкується день цього Святого (аналог нашого Дня Святого Миколая, 19 грудня) та в ніч проти 25 грудня.

На Новий рік – салюти

Новий рік у Польщі також відзначають, звичайно, не з таким розмахом, як в Україні до війни, але зазначають. 31 грудня тут називають Днем Святого Сильвестра, а новорічну ніч – Сильвестровою, або просто Сильвестром.

Цього дня поляки особливо не готуються, немає якихось особливих страв, просто закуски, різні смаколики, багато різного алкоголю та нестримні веселощі у колі друзів. Традиційним польським напоєм є гжанець – алкогольний настій на основі глінтвейну. До речі, 1 січня у Польщі – вихідний день. Тож випити зайвого не страшно.

Є також і прикмети, пов’язані зі святкуванням Сільвестру. Серед найцікавіших можна виділити такі:

– не можна прибирати будинки у передноворічний день. Прибирання вважається способом зняти з дому все щастя.

– Холодильник обов’язково має бути наповнений. Повний холодильник символізує достаток їжі. Якщо в день Сильвестра холодильник буде повним, то не буде проблем із їжею протягом цілого року. Поляки навіть мають вираз: який Сильвестр, такий і цілий рік.

– Небо символізує цілий рік. Якщо ви хочете дізнатися, чи буде майбутній рік успішним, вам потрібно подивитися в небо в новорічну ніч. Якщо в небі будуть зірки, а на ранок вийде сонце, то наступний рік обов’язково буде успішним у всіх сферах. Більше того, якщо у новорічну ніч буде хороша погода, то наступного року буде добрий урожай. А погода в Польщі цього і наступного дня була чудовою, а небо в новорічну ніч було усіяне зірками.

– Той, хто перший прокинеться 1 січня, буде найуспішнішою людиною у сім’ї протягом цілого року.

– Новорічну ніч необхідно відсвяткувати весело. Веселе святкування символізує благополуччя та успіх у наступному році.

На завершення вечора поляки та українці, які живуть у Польщі, люблять запускати салюти. Шумні феєрверки та петарди тут починають запускати ще за пару годин до 12-ї ночі, а потім галаслива канонада триває опівночі. Щоправда, святкових салютів злякалися діти із Запоріжжя, які приїхали на відпочинок, адже гучні феєрверки так нагадують вибухи, які останнім часом вони чули регулярно. Діти війни…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *