Про перебіг коронавірусу на Дніпропетровщині

Карантин в Україні подовжено до 30 квітня, отже актуальність проблеми захворюваності й боротьби із ковідом не знижується. Від початку спостереження на Дніпропетровщині зареєстровано майже 350 тисяч випадків коронавірусу, 10 075 пацієнтів померли від тяжкого його перебігу та ускладнень.
«Проведено вже більше півтора мільйонів тестувань, з них більше мільйона — ПЛР-дослідження. Всі центри первинної медико-санітарної допомоги регіону забезпечені в достатній кількості експрес-тестами. На сьогоднішній ранок у нас було 76 тисяч експрес-тестів діагностики на ковід. Тому кожна людина, яка себе погано почуває та має ознаки ГРВІ може здати такий аналіз», — розповіла Тетяна Квітницька, заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА.
Нині 92.5% захворілих на ковід — дорослі. Переважна більшість з них — це люди 55-59 років. Найбільша кількість летальних випадків припадає на категорію 60+.
Станом на 5 січня, в області офіційно зареєстровано 73 нових випадки ковіду, 704 активних хворих, 205 пацієнтів перебуває у стаціонарі (а також 21 дитина), троє — у важкому стані на апаратах ШВЛ. Рівень захворюваності в регіоні, кажуть експерти, нині досить високий, проте стабільний.
Серед захворілих нині переважає штам «Омікрон», який вирізняється надшвидким розповсюдженням. Тому лікарі вкотре закликають громадян не ризикувати здоров’ям і зробити протиковідне щеплення.
«На Дніпропетровщині тільки 60% дорослого населення вакциновані. І на цій цифрі ми вже «сидимо» досить довго, бо з початку повномасштабного вторгнення в нас лише 9% від усіх щеплень — це вакцинації першими дозами, а понад 70% — бустерні дози. Тобто люди, які вже отримали вакцинальний комплекс, посилюють свою імунну спроможність. А люди, які не були щеплені, і досі лишаються не захищеними», — додала Тетяна Квітницька.
Найохочішими до вакцинації виявились громадяни 20-39 років. А нещодавно медики почати щепити дітей від 5 років спеціальною вакциною МОЗ.
В регіоні працює 20 центрів вакцинації, 199 амбулаторних пунктів щеплення та 60 мобільних бригад для виїзної вакцинації. Всього в області вже проведено 3 мільйони 288 тисяч щеплень від коронавірусу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *