Categories: Це цікаво

Різдво Христове 6 січня: що обов’язково має бути на столі у Святвечір

Незабаром українці відзначатимуть Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят. Частина жителів України обрали для себе дату свята 25 грудня, а частина – відзначає Різдво 6 січня.

Що обов’язково має бути на столі у Святвечір – читайте у матеріалі Styler.

Традиції на Різдво

Напередодні Різдва на вечерю збирається вся родина за одним столом. За традицією цього вечора на столі має стояти 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів.

Трапеза починається після сходження першої зірки. Запізнюватися на вечерю всім членам сім’ї не можна. М’ясні страви можна буде вживати лише наступного дня.

12 страв на Різдво

Кутя. Це каша з цілісних зерен пшениці з маком, медом та горіхами. Іноді для куті використовують ячмінь, пшоно і навіть рис. У кашу додають також сухофрукти та цукор. Кутя є головною стравою на всі різдвяні свята, її ставлять на стіл у батьківську суботу, готують для поминок.

Пісний борщ. Іноді замість борщу на Різдво готують капусняк. Традиційна різдвяна перша страва символізує кров дітей, яку пролив цар Ірод. Часто до столу у Святвечір подають ще й грибну юшку.

Пісні голубці. У різних областях України у голубці роблять різну начинку – рис з овочами, рис з морквою та цибулею, гречку з овочами, гречку з грибами, суміш гречки та тертої картоплі.

Хліб. Часто на стіл на Різдво ставлять домашню паляницю, з часником і горохом. Горох символізує багатство, а часник проганяє геть нечисту силу.

Гарнір. Зазвичай для гарніру беруть тушковану картоплю з цибулею та морквою.

Соління. Гриби, квашена капуста, огірки, помідори.

Пісні салати. Це можуть бути салати з овочів, салати з квашеною капустою чи вінегрет.

Гриби. Тушковані, запечені в духовці або у вигляді грибної підливи до гарніру, голубців або вареників. А ще можна використати мариновані гриби.

Риба. До пісного столу можна подавати рибу, тому вона на святковому столі повинна бути обов’язково – фарширована, заливна, запечена, у вигляді салату або консервована.

Пампушки. Начинкою може бути капуста, горох, картопля чи зелень.

Вареники. Вони можуть бути з картоплею, капустою та навіть горохом. У Святвечір їх подають із найпростішою засмажкою.

Узвар. Це спеціальний компот із сухофруктів, до якого додають мед чи цукор. Його варять заздалегідь, дають настоятися 5-6 годин та подають до столу холодним.

Margaret

Recent Posts

Графіки відключення світла у Кам’янському на сьогодні, 19 листопада

Згідно з інформацією ДТЕК, діятимуть такі графіки: Група 1.1 з 01:30 до 05:00 з 07:00…

1 хв. ago

На Дніпропетровщині з’явиться перший модульний міст

У прифронтовому районі Дніпропетровщини встановлюють перший модульний міст довжиною 40 метрів — сучасну переправу, яка…

1 хв. ago

У Кам’янському районі згорів житловий будинок

Сьогодні вночі 19 листопада, на вулиці Черняховського у Жовтих Водах Кам’янського району, сталася пожежа. Горів…

7 хв. ago

Гороскоп на 19 листопада 2025 року

♈️ Овен День вимагає від вас гнучкості та вміння швидко реагувати. Ранок обіцяє бути приємним…

16 хв. ago

На Дніпропетровщині спалахнув будинок: постраждав чоловік

18 листопада ввечері на вулиці Теміртуаська Довгинцівського району Кривого Рогу, виникла пожежа.  Прибувши за викликом…

19 хв. ago

У Дніпрі за співпрацю з рф засудили чоловіка

У Дніпрі чоловіка засуджено до 15 років позбавлення волі за співпрацю з рф. Мешканця Дніпра…

32 хв. ago