Categories: Це цікаво

Різдво Христове 6 січня: що обов’язково має бути на столі у Святвечір

Незабаром українці відзначатимуть Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят. Частина жителів України обрали для себе дату свята 25 грудня, а частина – відзначає Різдво 6 січня.

Що обов’язково має бути на столі у Святвечір – читайте у матеріалі Styler.

Традиції на Різдво

Напередодні Різдва на вечерю збирається вся родина за одним столом. За традицією цього вечора на столі має стояти 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів.

Трапеза починається після сходження першої зірки. Запізнюватися на вечерю всім членам сім’ї не можна. М’ясні страви можна буде вживати лише наступного дня.

12 страв на Різдво

Кутя. Це каша з цілісних зерен пшениці з маком, медом та горіхами. Іноді для куті використовують ячмінь, пшоно і навіть рис. У кашу додають також сухофрукти та цукор. Кутя є головною стравою на всі різдвяні свята, її ставлять на стіл у батьківську суботу, готують для поминок.

Пісний борщ. Іноді замість борщу на Різдво готують капусняк. Традиційна різдвяна перша страва символізує кров дітей, яку пролив цар Ірод. Часто до столу у Святвечір подають ще й грибну юшку.

Пісні голубці. У різних областях України у голубці роблять різну начинку – рис з овочами, рис з морквою та цибулею, гречку з овочами, гречку з грибами, суміш гречки та тертої картоплі.

Хліб. Часто на стіл на Різдво ставлять домашню паляницю, з часником і горохом. Горох символізує багатство, а часник проганяє геть нечисту силу.

Гарнір. Зазвичай для гарніру беруть тушковану картоплю з цибулею та морквою.

Соління. Гриби, квашена капуста, огірки, помідори.

Пісні салати. Це можуть бути салати з овочів, салати з квашеною капустою чи вінегрет.

Гриби. Тушковані, запечені в духовці або у вигляді грибної підливи до гарніру, голубців або вареників. А ще можна використати мариновані гриби.

Риба. До пісного столу можна подавати рибу, тому вона на святковому столі повинна бути обов’язково – фарширована, заливна, запечена, у вигляді салату або консервована.

Пампушки. Начинкою може бути капуста, горох, картопля чи зелень.

Вареники. Вони можуть бути з картоплею, капустою та навіть горохом. У Святвечір їх подають із найпростішою засмажкою.

Узвар. Це спеціальний компот із сухофруктів, до якого додають мед чи цукор. Його варять заздалегідь, дають настоятися 5-6 годин та подають до столу холодним.

Margaret

Recent Posts

У Кам’янському розпочалися ігри “Пліч-о-пліч” (відео)

На спортивних змаганнях побував мер Андрій Білоусов. "У спортивному комплексі «Прометей» стартував новий сезон «Пліч-о-пліч:…

4 години ago

У Дніпрі син ледь не вбив свою матір

Поліцейські Дніпра скерувати до суду обвинувальний акт щодо чоловіка, який вчинив замах на вбивство власної…

7 години ago

На Дніпропетровщині поліцейські допомогли старенькій повернутися додому

Понад чотирьох годин нічних пошуків завершилися позитивно і поліцейські Нікопольщини розшукали заблукалу 82-річну жінку. 21…

7 години ago

Підприємців Дніпропетровщини запрошують на онлайн-зустріч «Діалог влади та бізнесу»

Дніпропетровська ОВА запрошує підприємців регіону на дев’яту онлайн-зустріч учасників платформи «Діалог влади та бізнесу». Тема…

8 години ago

Kalush Orchestra випустив кліп на романтичну пісню «Коли» (відео)

Гурт Kalush Orchestra презентував кліп на пісню «Коли». Відео знімали у лісі. «Уявіть себе через…

8 години ago

На Дніпропетровщині ліквідували нарколабораторію (відео)

У Кривому Розі правоохоронці ліквідували нарколабораторію з вирощування конопель. Там вилучили майже 3 тис рослин…

9 години ago