У музеї Кам’янського відбулися заходи, присвяченні святкуванню Різдва

Запрошувати відвідувачів 7 січня, щоб разом відсвяткувати Різдво, вже стало доброю традицією нашого міського музею. Проте цього разу різдвяні заходи  були не схожі на ті, до яких звикли мешканці міста. Війна внесла свої жорстокі корективи й в життя та діяльність такого культурного закладу, як музей. Проте попри всі складнощі воєнного часу працівники музею роблять все можливе, щоб дарувати свято городянам та переселенцям і залишатися одним з головних осередків культури у Кам’янському.

Цього року святкування відбулося у форматі різдвяних зустрічей.  Присутні могли на спеціальному майстер-класі долучитися до плетіння Дідуха та різдвяної зірки під керівництвом майстрів з Петриківки Наталії Рибак та Юрія Фесака. У приміщенні звучали різдвяні колядки у виконанні петриківського колективу «Полум’яна квітка». А головним сюрпризом для відвідувачів стали вертепи від вокального колективу Будинку дитячої творчості «Диво» та парафії Преображіння Господнього УГКЦ. Також присутні змогли оглянути кілька тематичних виставок які зараз розгорнуті у музеї.

А про те як працює музей  в умовах воєнного часу та чому саме такий формат святкування Різдва було обрано у цьому році нашому виданню розказала директор музею Наталя Миколаївна Буланова.

– Зазвичай на Різдво ми завжди намагалися зробити тематичні виставки, проте цього року ми стикнулися з такою проблемою, що немає професійних робіт у достатній кількості, тому що іде війна і художники стали набагато менше працювати і представляти свої нові твори. Тому ми прийняли рішення провести цей захід у форматі новорічно-різдвяної зустрічі. Але від традиції ми не відступили і зробили все можливе, щоб зберегти дух Різдва та подарувати людям свято. Навіть під час війни.

Звісно, що війна внесла суттєві корективи у життя музею. Ми переорієнтували свою роботу незважаючи на те, що частина експозиції частково демонтована. Ті речі, які мають історичну цінність – вони зараз знаходяться у сховищі. Але все ж таки ми проводимо екскурсії в цій експозиції, яка є. Придумуємо якісь інновації у форматі майстер-класів, приміром, чи у форматі ігор, або квестів з дітьми. Квести, до речі, у нас завжди відбуваються дуже гарно.  Тобто можна прийти на один захід і попасти також на інший. У нас кілька тематичних виставок. Дуже цікава, наприклад виставка дитячої творчості «Зима-чарівниця».

13 січня  буде підведення підсумків цієї виставки і будуть обрані кращі роботи дітей. А там є з чого вибирати. Запрошуємо всіх на підсумовування о 13:00. Це також буде цікавий захід.

З початком війни до нашої аудиторії додалася ще одна категорія – це переселенці. І ми також взяли на себе і виконуємо цю почесну місію – давати їм трохи оптимізму в наші важкі часи, вчити їх українських традицій, бо вини приїхали до нас з різних регіонів. Взагалі музей – це осередок української ідентичності у тому числі. Ми саме так себе позиціонуємо.

Від себе хочемо додати, що зараз у музеї, окрім виставки дитячої творчості, працюють наступні виставки:  «Україна. Ціна свободи» та «Лівобережжя в історії Кам’янського». А також виставка-продаж картин відомих місцевих художників на підтримку Збройних Сил України.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *