До уваги кам’янчан: що буде з хлібом у 2023 році

Дефіцит та суттєве подорожчання хліба найближчим часом українцям не загрожує, повідомляє УНІАН.

“Про наявність (хліба) не варто переживати, оскільки запасів зернових, які є основною сировиною для виробництва хліба, у нас достатньо”, – повідомив в ефірі інформаційного телемарафону президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко.

За словами Тараненка, основною проблемою для хлібопекарів зараз є перебої з електроенергією.

“Ми змушені значну частину хліба виробляти за допомогою генераторів, але не всі підприємства мають можливість їх придбати. Тому що це дорога річ. Наприклад, генератор, який може забезпечити потреби середніх розмірів хлібзаводу, коштує на сьогоднішній день 3-4 млн. гривень. Для хлібзаводу це великі кошти, а пільгове кредитування, на жаль, обмежене”, – розповів президент Асоціації.

Крім того, як підкреслив Тараненко, електроенергія, що отримується за допомогою генераторів, значно дорожча, і це теж відбивається на собівартості. Також негативно впливають на собівартість логістичні витрати та зростання вартості сировини. Він зазначив, що за минулий рік хліб подорожчав значно менше, ніж низка інших продуктів харчування – на 20-25%, залежно від регіону та сорту хліба.

“Можливо зростання (ціни хліба – УНІАН) на пару відсотків, що знову ж таки пов’язано зі зростанням вартості або сировини, енергоносіїв, або ще якихось складових собівартості. Підстав для суттєвого подорожчання – на кілька гривень за буханець – я не бачу”, – зазначив Тараненко.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *