«Озброїлися» генераторами та акумуляторами: підприємці Каменського працюють всупереч новим реаліям

Одні радують городян ароматною кавою та різноманітністю шоколаду. Інші допомагають з електроприладами та створюють затишок у будинках. Підприємці Кам’янського об’єдналися та працюють всупереч відключенням електроенергії. Кожен обрав найвигідніші для себе прилади альтернативного живлення. Подробиці у матеріалі Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

«Ворог тільки й чекає, коли ми опустимо руки. Не подаруємо йому такого насолоди. Своїм прикладом показуємо – треба працювати. Це наш шлях до перемоги», – каже керівник компанії з монтажу натяжних стель Дмитро.

Вони працюють майже по всій Дніпропетровщині. Відстань до об’єкта, на якому монтують стелю, іноді сягає ста кілометрів. Коли у містах стали відключати світло, робота на електроприладах обернулася логістичними збитками.

«Зрештою, купили перфоратори та теплові гармати на акумуляторах. Для деяких інструментів – генератор. Бригада все це бере із собою на об’єкт. Це полегшило життя і дало нам конкурентну перевагу. Можемо працювати тепер за будь-яких умов», – пояснив Дмитро.

Кав’ярня на лівому березні Каменського також із генератором. Працює від нього до п’ятої години на день.

«Наше завдання – зберегти робочі місця та підтримати економіку країни. Та й місто треба розвивати, як не крути. Щогодини роботи генератора – це три літри палива, тобто 150 грн. Але тримаємося», – з вірою у перемогу розповідає власниця кафе Ганна.

З знеструмленням у закладі вимикають все обладнання, щоб не погоріло від перепадів напруги. Потім запускають генератор. Він тут надсучасний. Натискання кількох кнопок – і можна знову повертатися до приготування найсмачніших напоїв.

«Зараз ми можемо це робити за будь-яких умов, – додає бариста Миру, дбайливо вимальовуючи з кавової піни кошеня. – Тепер я точно знаю, що світло перемагає пітьму».

Вихід для маленьких магазинів – це інвертори та акумулятори. Від них можна живити комп’ютер, касовий апарат та зал світлом забезпечити. У цьому переконався власник магазинів люстр та електроприладів Роман.

«Зі зникненням світла погано працює й Інтернет. Але в терміналі є особлива функція. Він накопичує всі чеки, а з появою стабільної мережі передає податкову звітність. Отже, нас відсутність світла не зупиняє», – ділиться досвідом Роман.

Більш потужний акумулятор для свого магазину якраз очікує Олександр. Тих, що є, вистачає тільки на освітлення.

«Павільйони довкола нас стоять щільно один до одного. З генератором буде гамірно. Додасть незручності та запах згорілого палива, – пояснює власник магазинів роздрібної торгівлі Олександр. – А з потужним акумулятором підключимо комп’ютери та мережу до сервера. Будемо, як і раніше, відпускати товар, скануючи його. До цього звикли і продавці, і покупці.

Кожен із цих підприємців щонайменше п’ять осіб забезпечує роботою та зарплатою. Об’єднавшись, допомагають і захисникам. Передають їм машини та запчастини. Постачають провізію та амуніцію.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *