У Дніпрі презентували книгу автора з Кам’янського

В Обласній універсальній науковій бібліотеці презентували книгу «І Україна – твоя особа. 600 дат та подій з історії Петриківки». Видання присвячене 250-річчю селища.

Книжка у форматі хроніки. Автор – журналіст, письменник та краєзнавець із Кам’янського Микола Чабан. Каже, там зібрав події з життя краю від першої згадки до сьогодні.

«Знаменитий розпис, Петро Калнишевський. Зазвичай така коротка історія Петриківки. Насправді, це славний край. Захотілося розповісти про нього більше. Провів величезну пошукову роботу. Наповнив ключовими датами. Серед цікавих, зокрема, Петриківська битва 1941 року. Мало хто про нього знає», – наголосив Микола Чабан.

Директор Петриківського музею етнографії, побуту та народно-ужиткового мистецтва Любов Юхименко підтверджує: історія їхнього селища йде з глибини віків.

«Саме тут ніколи не було кріпосного права. Селилися вільні козаки. Жінки займалися господарством, виховували дітей. Увечері вишивали, співали. А ще прикрашали малюнками вдома», – сказала Любов Юхименко.

Вона додала, що люди були вільними, тому й народилося гарне мистецтво Петриківського розпису. Нині це – нематеріальна спадщина ЮНЕСКО.

«Для мене Петриківщина – це серце України. В нас неймовірні люди. Під час війни ми поєдналися ще більше. Займаємось переселенцями, займаємося волонтерством. Звісно, продовжуємо берегти свою культурну спадщину», – розповіла Петриківський селищний голова Наталія Коваленко.

Жінки організувалися та плетуть маскувальні сітки. Готують для захисників смаколики, а ще шиють амуніцію. Чоловіки виробляють окопні свічки та перископи.

«Зі звичайної пластикової труби та дзеркал виходить перископ. Щоби наші бійці могли безпечно з окопів спостерігати за позиціями ворога. Як то кажуть, все для перемоги. Я на пенсії, не можу без діла сидіти. Чим можу допомагаю. Ще трохи козаку, із шаблями вправляюся», – сказав місцевий мешканець Сергій.

Примірники нової книги передадуть бібліотекам громади. Вони будуть у вільному доступі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *