Епідеміологічна ситуація з гострих респіраторних вірусних інфекцій у Кам’янському

За даними оперативного епідеміологічного моніторингу, який проводиться ВСП «Кам’янський районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» протягом перших тижнів січня 2023 року у місті відзначено суттєвий зріст захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції.
Наприкінці 2022 року щотижнево реєструвалось від 850 до 950 випадків захворювань. Протягом 2 тижня 2023 року з приводу гострих респіраторних інфекцій за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я міста звернулося 1852 осіб (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 784, 4) проти 1408 осіб (інтенсивний показник 596,3) на минулому тижні. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 24,0%. Питома вага дітей віком 0-17 років в загальній структурі захворілих по місту складає 35,0 %. У порівнянні із попереднім тижнем захворюваність серед дітей зросла на 24 %. Серед дорослого населення захворюваність ГРВІ зросла на 40%.
За останній тиждень до стаціонарів лікувально-профілактичних закладів міста госпіталізовано 51 пацієнта, що на 43,1 % більше ніж за минулий тиждень, стан здоров’я госпіталізованих хворих середньої важкості. Летальних випадків через ускладнення від грипу не зареєстровано.
Протягом епідсезону проводилось обстеження хворих з симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції, за результатами вірусологічних досліджень виявлено 6 хворих грипом, у яких виділено РНК вірусу грипу А (H1N1).
З метою профілактики зараження грипом та ГРВІ рекомендуємо :
– уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, притому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.
– прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання — аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є джерелом зараження.
– регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
– мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.
Основним заходом профілактики захворювань та попередження епідемічних ускладнень з грипу залишається вакцинація. Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.
А у разі виникнення перших симптомів хвороби звертайтесь до сімейного лікаря.

Лікар-епідеміолог ВОЕД  ВСП «Кам’янський РВ
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Юлія ПАСЬКО

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *