У Кам’янському пропонують рекламу протестантської церкви за бюджетний рахунок

Саме така петиція з’явилася нещодавно на сайті міської ради.

«З метою зменшення інформаційного та культурологічного впливу радянського наративу на світогляд кам’янчан та враховуючи думку територіальної громади міста, просимо перейменувати зупинку трамваю 2-го маршруту Палац Будівельників на Храм Святого Еммануїла.
Колишній палац культури, який розташований за адресою вул. Івана Сірка, 49, на честь якого й була названа ця зупинка, на підставі Свідоцтва про право власності має назву Храм Святого Еммануїла з 2015 року. Навіть сама колишня назва вулиці Ватутіна, на якій він знаходиться, перейменована у 2016 році згідно Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
Вважаємо, що під час дії воєнного стану та агресії з боку Росії, є неприйнятним та некоректним публічне використання будь-яких назв, пов’язаних з історичним минулим тоталітарного режиму.
Натомість, церква «Еммануїл» займає активну громадянську позицію в житті нашого міста, а з початку повномасштабної війни в Україні самовіддано займається духовним сприянням та дієвою волонтерською діяльністю задля підтримки громадян нашого міста, вимушених переселенців та найшвидшого наближення перемоги.
Тому просимо перейменування на більш коректну назву зупинки трамваю 2-го маршруту – Храм Святого Еммануїла», – пише автор петиції Олена Філімоненко.

За період з 11 по 25 січня петиція зібрала 86 голосів із 250 необхідних, до кінця збору підписів залишилося 76 днів. Тут одразу кілька запитань. По-перше, до чого тут декомунізація? Що, слова «Палац» та «Будівельник» – це спадщина СРСР? Смішно, однак. Так, після розвалу Союзу місто втратило цей Палац, але це окрема тема руйнування радянської моделі економіки, який переживає наше суспільство.

По-друге. У нас у місті ще залишилися Палац металургів (щоправда, напівзруйнований) та Палац хіміків, який нині діє. Їх також треба перейменувати? Раптом і металурги, і хіміки теж спадщина «совка»? Тобто ми, десятки тисяч кам’янчан, фактично поза законом? Ще абсурдніше.

По-третє. Храм Еммануїла – це об’єкт протестантської церкви, яку Україна у 90-х роках минулого століття «імпортувала» із США та Західної Європи. Не будемо сьогодні міркувати, добре це чи погано. Алецерква в Україні відокремлена від держави і тим більше – від місцевої влади. А пропозиція перейменувати зупинку на честь Храму Еммануїла – це спроба зробити рекламу цьому культовому об’єкту за комунальний рахунок, тобто місцевою владою, читай – міського бюджету. Чи треба витрачати чималі кошти на це перейменування зі скарбниці у розпал війни? Чи нинішній розкол традиційного православ’я в Україні – лише на руку протестантським громадам? Втім, ще раз зазначимо, це окрема тема, про яку можна буде говорити окремо після того, як закінчиться вторгнення «визволителів» до нашої країни.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *