Скільки кам’янчан хворіють на рак

Всесвітній день боротьби з раком проголошено Міжнародним союзом боротьби з онкологічними захворюваннями (UICC) і відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня в усьому світі – підвищення поінформованості людей про рак як одне з найстрашніших та згубних захворювань нашої сучасної цивілізації.

Як повідомили у міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту, у Кам’янському захворюваність на онкологічні хвороби у 2022 році склала 315,5 на 100 тисяч населення. Взято на облік 676 осіб (у 2021 році – 352,8 на 100 тисяч населення, взято на облік – 766 осіб). Перше місце у структурі загальної захворюваності займав рак шкіри – 49,9; на другому – рак молочної залози – 46,0; на третьому – рак легень – 23,4, на четвертому – рак шлунка -7,7, на п’ятому – рак ободової та прямої кишки – 17,2 та 16,4 відповідно. У занедбаному стані виявлено 16,1% (16,0% – 2021 року). На профооглядах виявлено 20,6%.

Для порівняння у 2021 році перше місце у структурі загальної захворюваності займав рак шкіри – 50,0; на другому – рак молочної залози – 42,4; на третьому – рак легень – 27,7, на четвертому – рак ободової кишки -2 6,3, на п’ятому – рак тіла матки – 20,8).

За оцінками фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 40% усіх випадків раку можна запобігти. Лікарі радять не забувати, що найкращим шляхом попередження як онкологічних, так і інших захворювань є профілактична поведінка – здоровий спосіб життя. Куріння, вживання алкоголю, ожиріння, малорухливий спосіб життя, стреси, надмірне перебування на сонці є одним із основних факторів виникнення захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров’я докладає багато зусиль щодо лікування раку та інших захворювань. Виявлення онкологічного захворювання перестав бути вироком для хворого. Ефективність лікування онкологічних захворювань удосконалюється рік у рік, медики ведуть пошук ліків, втілюють сучасне обладнання, можливо, згодом будуть розроблені вакцини проти всіх форм раку.

З огляду на небезпеку хвороби, своєчасна діагностика допоможе врятувати життя. При діагностуванні ранніх стадіях у багатьох випадках рак можна повністю вилікувати. Однією з провідних проблем онкологічної допомоги є значний рівень занедбаних випадків раку. Часто це обумовлено відсутністю настороженості населення на онкозахворювання.

Єдиний метод боротьби з раком – лікування у медичній установі. Самолікування неперевіреними методами та порадами «фахівців» з Інтернету веде до прогресування хвороби та неможливості лікування.

Необхідну консультацію можна отримати у сімейного лікаря або звернувшись до обстеження до онкодиспансерного відділення Міської лікарні №9 за адресою: пр-т Аношкіна,72; тел. Для довідок: 0687964943.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *