Categories: Події

До уваги кам’янчан: завезли небезпечні горіхи з Бразилії

В Україні попереджають про небезпечні горіхи з Бразилії, які були привезені на продаж у торгових точках. У продукті виявлено перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів, що є продуктом життєдіяльності грибів роду Aspergillus, та сильно токсичних.

Про це 7 лютого передали у прес-службі Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Зазначається, що інформацію про виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2 та G2) у бразильському горіху, що експортувався з Бразилії, була отримана через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 26 січня.

Звідки і куди прибули небезпечні горіхи, їх “прописка”:

  • Експортер із Бразилії: AMENDOPERES LTDA, Brazil.
  • Трейдер із Нідерландів: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES BV, Netherlands.
  • Одержувач в Україні: ТзОВ “КРІОЛІТ-Д”, вул. Океанська, 4, м. Дніпро.

Продукт має бути вилучений з обігу

Держпродспоживслужба на Прикарпатті попереджає операторів ринку, які торгують даною продукцією, про необхідність вилучити її з обігу, відповідно до вимог закону “Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів”.

А також закликає споживачів у разі виявлення в обігу цієї продукції повідомляти до ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертатися до територіальних управлінь.

Небезпека Афлатоксину-В1

Сімейство афлатоксинів включає чотири основні представники: В1, В2, G1, G2. Найбільш небезпечний та поширений – афлатоксин B1. Він є гепатотропною отрутою та уражає насамперед печінку.

Як зазначають українські медики, визначити наявність афлатоксину можна лише за допомогою лабораторного обладнання.

У харчових продуктах афлатоксини утворюються за будь-якої температури навіть при промисловому зберіганні в холодильниках, але особливо активно при 22-30 градусів і вологості 85-90%.

Афлатоксини виявлені в зернових, бобових, горіхах, насінні соняшника, зернах какао і кави, хлібі та інших готових продуктах, які уражені плісенню, в малих кількостях у молоці, м’ясі, яйцях. Продуценти афлатоксинів зустрічаються всюди, але переважно в продуктах, які походять з тропічних країн.

При поступленні в організм, афлатоксини концентруються в печінці. Через добу їх залишається в організмі 20-30%. При гострому афлатоксикозі відзначаються некрози та жирова дегенерація печінки, порушення координації, парези, судоми, крововиливи, асцит, діарея, некрози нирок. При підгострому і хронічному афлатоксикозі розвивається цироз і первинний рак печінки. Гепатокарциноми виникають як при тривалому поступленні малих доз афлатоксинів, так і від прийому однократно великої дози.

Лікарі також розповідають, що афлатоксин В1 є найсильнішим із відомих хімічних канцерогенів. Встановлено його тератогенний (вплив на плід) та мутагенний (зміна клітин) вплив на організм.

Margaret

Recent Posts

На Дніпропетровщині затримали браконьєра з 19 кг риби

Під час рибоохоронного рейду в затоці поблизу села Капулівка Нікопольського району правоохоронці спільно з сектором…

3 години ago

У Дніпрі зникла 13-річна дівчина

Поліція Дніпра розшукує 13-річну Крохмаль Віталіну. 4  жовтня дівчина пішла з місця мешкання в Амур-Нижньодніпровському…

4 години ago

У Кам’янському перевірили пункти незламності

Фахівці з питань цивільного захисту районної військової адміністрації провели вибіркові огляди «Пунктів незламності» у м.…

4 години ago

У Кам’янському на мосту сталася жорстока ДТП: є постраждалий

Вдень 4 жовтня  на мостовому переході через річку Дніпро в Кам’янському, сталася ДТП. У результаті…

5 години ago

Кам’янчанин привласнив понад 260 літрів дизпального з паливної картки підприємства

Слідчі Дніпропетровщини повідомили про підозру 48-річному водію приватного підприємства за вчинення крадіжки. Житель Камʼянського, маючи…

5 години ago

У Кам’янському відбувся Кубок Дніпропетровщини з козацького двобою

4 жовтня на базі ДЮСШ №1 відбувся Кубок Дніпропетровської області з козацького двобою пам’яті Костянтина…

5 години ago