Юні дослідники із Дніпропетровщини відправлять свої проекти до космосу

Почалися досліди Землі, а астронавти продовжать їх у орбіті. Юні вчені із Дніпропетровської області відправлять на Міжнародну космічну станцію свої проекти.

Школярі досліджували різні фізичні та біологічні процеси в лабораторіях. Астронавти продовжать їх експерименти за умов мікрогравітації. Про це повідомили у обласній військовій адміністрації.

«Україна – одна з трьох держав, яка приєдналася до унікальної міжнародної програми SSEP. Наша країна буде представлена двома командами вихованців обласного осередку МАН. Їхні проекти здобули перемогу в національному відборі конкурсу. Тепер школярі підкорятимуть космічні вершини. Пишаємось нашим молодим поколінням», – зазначила начальник управління департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОВ Валентина Середня.

Молоді вчені прагнули порівняти, як різні умови гравітації вплинуть з їхньої дослідження. Перша команда – із Кривого Рогу. Школярі аналізували процес дифузії у металах. Підготували металеві пластини з міді та алюмінію. Усього – 8 зразків.

«Ми досліджуємо, де активніше відбувається процес дифузії. Частину зразків відправлять до космосу, а решта залишиться на Землі. На орбіті вони будуть 5-6 тижнів. Подивимося, за яких умов пластини «ростуть» найшвидше», – розповіла вчителька хімії Криворізького ліцею Наталія Ліхопавло. Впевнена: їхні досліди стануть у пригоді на виробництві.

«Наш експеримент допоможе визначити, які метали є найбільш привабливими для будівництва. Це значний внесок у розвиток космічного матеріалознавства», – додала Наталія Ліхопавло. Друга команда – з Дніпра. Вчені вивчали властивості та бродіння дріжджів. Додали до них спеціальні кислоти – стимулятори росту. Перевірять, де ці організми розвиватимуться швидше – Землі чи космосі.

«Дріжджі – хороше джерело білка та інших корисних речовин. З них можна робити препарати, здатні замінити повноцінний прийом їжі. Це дуже актуально для космонавтів, які перебувають у довгих відрядженнях», – каже наукова керівниця проекту Марина Білан.

Юні науковці – вихованці обласного осередку Малої Академії наук України. Астронавти продовжать досліди учнів на Міжнародній космічній станції. Проекти полетять на космічному кораблі SpaceX Dragon вже влітку. Учасники спостерігатимуть за відльотом ракети на майданчику космічного центру Кеннеді НАСА у Флориді. Україна приєднується до програми SSEP вже вдруге. Цього року у національному відборі взяли участь близько 900 дослідників із дев’яти регіонів України. Представили понад 230 проектів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *