Власники “Каметсталі” імпортують електроенергію

Гірничо-металургійна група “Метінвест” позитивно оцінює раніше ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення про надання можливості компаніям самостійно імпортувати електроенергію у період її дефіциту на внутрішньому ринку.

“На початку 2023 року уряд України дозволив імпорт електроенергії з ЄС, звільнивши від обмежень щодо нормування електроенергії, щоб зменшити нестачу електроенергії в країні. “Метінвест” вирішив використати цю можливість для організації закупівлі імпортної електроенергії для власних виробничих потреб, що дозволяє збільшувати квоти на подачу електроенергії (за відсутності аварійних відключень)”, – констатується в інформації компанії на біржі Euronext у Дубліні.

Як передає Інтерфакс-Україна, у ній також наголошується, що це позитивно позначилося на результатах діяльності групи. Зокрема, її залізорудні активи відновили виробництво і очікується поступове збільшення випуску продукції як мінімум до 30% довоєнного рівня зі збереженням фокусу на виробництві котунів. Це рішення також забезпечило більш стабільну роботу та гнучкість номенклатури продукції на підприємствах “Каметсталі” та “Запоріжсталі”, які працюють із двома доменними печами кожна.

У той же час “Метінвест Покровськвугілля” в даний час працює приблизно на 80% своєї довоєнної потужності. Також нагадується, що війна в Україні справила значний вплив на Метінвест. Активи групи в Україні, за винятком Маріуполя та Авдіївки, продовжують працювати з різними рівнями завантаження залежно від факторів безпеки, енергопостачання, логістики та економічних факторів.

“Повний ступінь впливу подій в Україні на бізнес “Метінвесту” загалом зберігається невідомим. Вона багато в чому залежатиме від тривалості та масштабів війни, а також вплив даних подій на основні виробничі активи групи”, – резюмується у повідомленні.

Раніше генеральний директор групи “Метінвест” Юрій Риженков констатував, що у листопаді-грудні-2022 та перші дні січня у компанії були проблеми з е/е, проте з відкриттям імпорту холдинг почав закуповувати електроенергію з Євросоюзу. В результаті завантаженість “Каметсталі” зросла до 65%. Водночас він вказував, що імпортна е/е приблизно вдвічі дорожча, ніж на українському ринку, і це є проблемою. Ще певний період, поки нам необхідно виконувати закордонні контракти, ми можемо купувати імпортну е/е. Але в якийсь момент це скінчиться. Економіка компаній може просто не витримати”, – сказав тоді Риженков.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *