Над Кам’янським злетів позолочений купол

У Кам’янському продовжуються роботи з реконструкції Свято-Миколаївського собору – головної церкви Української Православної церкви місцевої єпархії.
Цей собор був побудований ще наприкінці 19-го століття на честь порятунку тоді ще спадкоємця російського престолу Миколи Олександровича, якого під час подорожі Японією тяжко поранив тамтешній жандарм, звідси і назва Свято-Миколаївський. До революції він пережив кілька перебудов та реконструкцій.
1929 року церкву було закрито, у її приміщенні більшовики влаштували музей революції. Під час німецької окупації 1941-1943 років храм знову було відкрито, але вже 1960-го Радянська влада знову його закрила. Тут був розташований музей історії Дніпродзержинська.
Відродження собору було у другій половині 1980-х, із розквітом горбачовської перебудови. Гроші на відновлення храму збирали всім містом, у реконструкції розпису взяли участь художники з Ленінграда (нині – Санкт-Петербург). З того часу Свято-Миколаївський собор став головною культовою спорудою православної церкви Кам’янського, а зі створенням Кам’янської та Царичанської єпархії набув статусу кафедрального.
Кілька років тому розпочалася реконструкція цього храму, тут було створено цілий духовний комплекс. Сьогодні над будівлею собору був поставлений головний купол. Сподіватимемося, що оновлений собор оберігатиме наше місто від тих страшних потрясінь, які прийшли на українську землю останнім часом.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *