До уваги кам’янчан: що і наскільки подорожчає

Аграрії попередили про те, що деякі продукти в Україні зростуть в ціні. На скільки вони подорожчають та в чому причина.
Аграрії попереджають про те, що найближчим часом подорожчають деякі продукти. Йдеться про хліб, овочі та фрукти. Чому та наскільки вони виростуть в ціні?

 
В усьому винна війна

Голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповів про те, що подорожчають хліб, овочі та фрукти.

Він назвав кілька причин, які можуть призвести до подорожчання вищевказаних категорій продуктів.

За його словами, поточного року через окупацію частини території України зменшиться посівна площа земель, де традиційно вирощують зерно. Проте дефіцит не буде значним через те, що аграрії намагаються компенсувати його вирощуванням в інших регіонах.

“Аграрії в центральних і західних регіонах ще на початку повномасштабної війни, розуміючи обставини окупації, почали диверсифікувати напрямки роботи, почали більше засаджувати сади в своїх регіонах. Вирощувати більше овочів”, – розповів експерт.

Ще однією причиною здорожчання продуктів може стати те, що Україна планує імпортувати зерно, овочі та фрукти. Якщо через це попит перевищує пропозицію, то ціни підуть вгору.

“Значна частина цих продуктів буде імпортуватися. Якщо ж будемо імпортувати і попит буде більший ніж пропозиція – це може призвести до здорожчання”, – пояснив Д. Марчук.

Хліб виросте в ціні через невеликі посівів зернових

Проблема з хлібом полягає не тільки в зменшенні посівної площі через окупацію деяких південних регіонів країни, де вирощують зерно, але й в тому, що врожай цього року, за прогнозами експертів, буде значно меншим, ніж минулого року.

Так, Світлана Литвин, експерт Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), посилаючись на попередні оцінки Мінагрополітики, каже, що в масштабах країни площі під озимі скоротяться на 40%. Почасти на показник впливає тимчасова окупація. Однак і на підконтрольній Україні території посіви озимих зернових під урожай 2023 р. заплановано на 20% менше, ніж минулої мирної осені.

Попри те, що експерти не очікують великого врожаю, вони вважають, що зерна для задоволення потреб внутрішнього ринку буде достатньо, але наші аграрії не захочуть відмовлятися від експорту за кордон через вищі за внутрішній ринок ціни, тому може виникнути дефіцит.

“Серед масових сортів хліба найпомітнішим буде підвищення цін на житній. Пшеничний хліб теж дорожчатиме через те, що озимини мало”, – пояснює Лариса Гук, експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру “АГРО ПЕРСПЕКТИВА”.

Овочі дорожчатимуть через проблему зберігання

Овочі зростатимуть в ціні через те, що їх важко зберігати.

“Зростання цін на овочі та фрукти зумовлене підвищенням вартості їх зберігання. Чим довше зберігаються на складах овочі та фрукти, тим більше доводиться витрачати на їх зберігання. А підприємці закладають свої витрати у споживчі ціни”, – каже кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Війна погіршує фактор зберігання. Близько третини цибулі та четверта частина моркви вирощувалися в Херсонській області.Через окупацію та військові дії практично весь урожай у Херсоні було втрачено.

Щодо тепличних овочів, то ціни на них зростуть через проблеми з електроенергією через ракетні удари РФ.

Александр Охрименко, президент Українського аналітичного центру каже, що до сезонного фактора зростання цін на овочі додалась проблема з електроенергією через ракетні удари РФ. Не всі тепличні господарства можуть купити генератори, а ті, які можуть піднімають ціну на свою продукцію.

За словами О. Хмелевського, багато тепличних господарств України через високі ціни на електроенергію, газ і часті відключення електроенергії припинили свою діяльність. Тому зростають ціни на помідори та огірки.

Експерт каже, що дефіцит частково компенсується імпортом цих овочів із Польщі та Туреччини, але останнім часом спостерігається суттєве зростання цін на імпортні овочі. Це зумовлено високими цінами на електроносії у країнах-експортерах та високим попитом на продукти харчування.

В НБУ теж кажуть, що тиск на ціни продовжиться через складну ситуацію з енергосистемою країни, з огляду на збільшення частки використання підприємствами електрогенераторів.

“Коли підприємства використовують генератори, то це впливає на кінцеву собівартість продукції, і вона зростає. Це пов’язано з тим, що такий вид живлення є більш затратним”, – каже член Ради НБУ Василь Фурман.

Своєю чергою у мережах супермаркетів аргументують рішення підвищення цін на огірки тим, що вони суттєво подорожчали на внутрішньому ринку Туреччини, що є основним імпортером на український ринок. Однією зі значних причин здорожчання міг стати потужний смертельний землетрус, який сколихнув Туреччину.

На жаль, овоч продовжуватиме дорожчати і надалі через те, що імпортні огірки майже не мають конкурентів в Україні.

Фрукти піднімуться в ціні через окупацію частини півдня

Фрукти зростуть в ціні через окупацію росіянами частини півдня України та блокування морських портів.

За словами О. Охрименко, ціни на вітчизняні яблука ростуть через те, що частина земель Херсонської та Запорізької областей, які до війни активно вирощували фрукти, яких вистачало для всієї України окупована загарбниками.

Водночас ті фермери, які залишилися на підконтрольній Україні території стикнулися з подорожчання палива, насіння, добрив, та перебої з електропостачанням, які впливають на зберігання.

Дорожчають і імпортні фрукти, передусім цитрусові. Частково через ускладнення ввезення в країну через блокування українських портів Росією, частково через землетрус в Турції.

Але є й приємна новина: вартість апельсинів на міжнародних торговельних майданчиках почала знижуватися, тож незабаром вони подешевшають і в Україні.

Інфляція зменшиться

Гарна новина полягає у тому, що, за прогнозами НБУ, зростання цін відбуватиметься більш повільними темпами, ніж минулого року. Споживча інфляція цьогоріч зменшуватиметься: з 26,6% торік до 18,7% у цьому році. Потім у 2024 р. інфляція становитиме близько 10%. А у наступних роках – буде ще меншою.

Як зазначив представник НБУ, у 2023 р. інфляція в країні буде меншою порівняно з минулим роком.

“Зростання цін на продукти – це інфляція. Вона цьогоріч зменшуватиметься. З 26,6% торік до 18,7% у цьому році. Потім у 2024 р. інфляція становитиме близько 10%. А у наступних роках – буде ще меншою. Тобто є тренд на зменшення інфляції”, – зауважив В. Фурман.

У регулятора вважають, що темпи зростання споживчих цін у 2023 р. сповільняться внаслідок жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та слабшого попиту.

Водночас ціновий тиск залишається значним через наслідки війни, у тому числі руйнування підприємств та інфраструктури, порушення ланцюгів виробництва та постачання. Крім того, витрати бізнесу й надалі зростатимуть внаслідок енергетичного терору Росії. Інфляційні очікування, попри стабілізацію, залишаються підвищеними.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *