До уваги кам’янчан: електроенергія дорожчатиме

Декілька робочих груп на рівні Кабміну, Міненерго та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Про це голова НКРЕКУ Костянтин Ущаповський підтвердив у коментарі українському Forbes.

“Тарифи не переглядалися з 2017 року, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові”, – пояснив глава НКРЕКУ необхідність підвищення тарифів. За словами Ущаповського, концепція лише одна — тарифи треба підвищувати, але вона передбачає різні варіанти: може бути модифіковано діючу систему субсидування незахищених верств населення, переглянуто рівні тарифів залежно від обсягів споживання, змішані варіанти цих схем.

“Фінальне рішення щодо перегляду тарифів у будь-який бік – це зона відповідальності уряду”, – сказав Ущаповський.

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма підтверджував, що уряд планує підвищити комунальні тарифи для населення.

“Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом із пропозиціями, баченням цієї системи”, – говорив Шурма. Раніше радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко заявляв, що Кабінет Міністрів розглядає кілька концепцій підвищення тарифів на електроенергію для населення, ухвалити відповідне рішення планують уже навесні.

Він також додав, що також планується підвищити ціни на електроенергію для бізнесу. Нагадаємо, діючі тарифи на електроенергію для населення діють до 31 березня 2023 року. Для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 грн за кВт-годину при споживанні до 250 кВт год на місяць та 1,68 грн/кВт годину — понад 250 кВт год на місяць.

У серпні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає введення мораторію на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду протягом воєнного стану та шість місяців після його припинення. Проте, він не передбачає мораторію на підвищення тарифів на електроенергію.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *