До уваги кам’янчан: злетять ціни на хліб

Хліб – це невіддільна частина трапез українців. Крім того, в давнину хліб мав важливе значення на свята та в будні. За минулий рік національний продукт додав у ціні в середньому 20-25%, і це ще не кінець.

На скільки ще може здорожчати найпопулярніший український хліб, розповіли експерти в ефірі “Сніданку з 1+1”.

Що буде з цінами на хліб

Головним фактором ціни на товар – є вартість сировини та виробництва. Віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко каже, що зараз уже вдається спрогнозувати ціну на зерно.

“Сьогодні ціна на зерно на ринку більш-менш прогнозована та стабільна. Але важко спрогнозувати те, що відбудеться через декілька місяців у зв’язку зі скороченням посівних площ”, – пояснює експерт.

Він також наголосив, що робота підприємств залежить і від енергозабезпечення. Якщо з постачанням будуть перебої, то в хід підуть генератори, використання яких втричі дорожче. Відповідно цей фактор також впливає на фінальну вартість хліба.

За словами Юрія Дученка, наступний перегляд цін на хліб відбудеться орієнтовно в середині квітня. За його результатами, хлібобулочні вироби можуть здорожчати на 5-10%.

Економіст Олег Пендзин розповів журналістам, що навіть до початку війни хліб в Україні щороку дорожчав на 1% стабільно.

“У нас у державному бюджеті закладено 28% інфляції. Тобто законодавець погодився з тим. що за рік ціни зростуть на 28%. Хліб зросте менше. Інша справа, що ми не маємо такого росту доходів”, – каже він.

Він також додав, що соціальні сорти хліба не піднімуться у вартості. Тому ймовірно це стосуватиметься хлібів преміальних видів.

Скільки зараз коштує хліб в Україні

За даними Мінфіну, порівняно з січнем 2023 хлібобулочні продукти здорожчали в середньому на 2,87%.

За півкілограмову буханку батона зараз доведеться заплатити в середньому 20 гривень.

Пшеничний хліб обійдеться приблизно в 34 гривні.

А житній зараз коштує орієнтовно 33 гривні за буханку.

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *