До уваги кам’янчан: можуть різко подорожчати томати

Міністерство сільського та лісового господарства Туреччини вирішило обмежити експорт томатів до середини квітня поточного року, що може вплинути на ціни в Україні.

Про це пише EastFruit.

Причинами для такого рішення стали аномальне зростання вартості томатів в останні дні та наслідки нещодавнього землетрусу, який торкнувся 11 турецьких провінцій. На думку аналітиків, заборона на експорт томатів вже наступного тижня вплине на ринок тепличних помідорів у країнах, що залежать від імпорту цієї турецької продукції.

Насамперед, йдеться про Україну та Молдову, оскільки зазвичай у березні саме Туреччина забезпечує більшу частину поставок тепличних помідорів на їхні ринки. У свою чергу, українські імпортери тепличних овочів вже намагаються знайти можливі альтернативи постачальникам з Туреччини. Теоретично на їх місце може прийти бізнес із Марокко, Ірану та Іспанії, але є ризики, що це не зможе компенсувати турецькі поставки.

Таким чином, до кінця наступного тижня експерти очікують на серйозний стрибок цін на тлі відсутності цієї продукції, а єдиним обмежувальним фактором тут може виявитися один із винятків, зазначених у постанові турецького міністерства. Згідно з ним, під дії обмеження не підпадають експортні поставки на Північний Кіпр, Палестину та Азербайджан. Останній і так уже має статус великого реекспортера овочів та фруктів з Ірану. Відповідно, не виключено, що Україна зможе налагодити постачання томатів із Азербайджану.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *