Кам’янське районне управління ДСНС інформує

Спалення сухої трави та рослинних залишків буде каратися згідно чинного законодавства!

Лише з початком весни, згідно статистики пожеж, спостерігається ріст пожеж в природних екосистемах, лісах, лісопаркових зонах, на відкритій території та присадибних ділянках населених пунктів району. Загалом в період з 01.03.2023 по 09.03.2023 року на відкритих територіях Кам’янського району виникло 15 пожеж в результаті яких було знищено близько 22 га сухої рослинності.

Зважаючи на вище викладене фахівцями ДСНС ініціюється проведення профілактичних рейдових відпрацювань приватного житлового сектору, а особливо сільських та селищних територіальних громад на предмет дотримання правил пожежної безпеки і попередження випалювання сухої рослинності та її залишків. У випадку виявлення порушників — паліїв, згідно чинного законодавства, на них будуть складатися відповідні протоколи.
Нагадуємо, законодавством України передбачена адміністративна відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків без дотримання порядку, встановленого відповідним органом, а саме, згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), накладення штрафу від 3 060 грн. до 21 420 грн, ті самі дії але вчиненні вже в межах територій та об’єктів природного-заповідного фонду, – тягне за собою  накладення штрафу від 21 420 грн. до 30 600 грн.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах, згідно статті 77 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу від 4 590 грн. до 15 300 грн, ті самі дії, що призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значні площі, – тягне за собою  накладення штрафу від 4 590 грн. до 30 600 грн.

Крім цього, відповідно до статті 113 Кримінального кодексу України такі підпали можуть розглядатися як “Диверсія” і каратися згідно чинного законодавства — позбавлення волі на десять або п’ятнадцять років з конфіскацією майна або без такої, ті самі діяння, вчиненні в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, тягне за собою позбавлення волі на п’ятнадцять років або довічним ув’язненням з конфіскацією майна.

Не нехтуйте порадами рятувальників! Будьте обережні та не наражайте на небезпеку ні себе, ні своїх близьких! У разі пожежі не гайте часу, одразу телефонуйте до Служби порятунку за номером телефону – 101.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *