До уваги кам’янчан: для чого потрібен медогляд? (КОРИСНО)

Необхідність медичного профілактичного огляду  більшість людей ігнорує і даремно. Незалежно від статі та віку, слідкувати за станом свого здоров’я необхідно всім.

У міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту наголошують, що відповідальне ставлення до диспансеризації – турбота  про своє здоров’я у майбутньому. Профілактика хвороби завжди краще ніж її лікування, а вчасно діагностовану хворобу можна вилікувати, навіть якщо вона важко піддається лікуванню.

Отже, яких лікарів потрібно проходити та які аналізи потрібно здавати щороку?

Сімейний лікар. Навіть якщо у вас немає жодних скарг, проводячи вимір зросту/ваги, тиску, розшифровуючи результати загальних щорічних аналізів крові та сечі, аналізу на цукор у крові, лікар уже може дати попередній висновок про ваше здоров’я, визначити наявність запального процесу в організмі різної локалізації, серцево-судинних порушень, цукрового діабету тощо.

ОфтальмологОдне з головних завдань профілактичного огляду в офтальмолога — попередити чи діагностувати на ранній стадії наслідки поширених патологій зору, зокрема повну сліпоту. Офтальмолога рекомендується відвідувати особливо після 40 років. У цьому віці збільшується ризик появи глаукоми – серйозної патології зору, що призводить до повної сліпоти. Діагностувати глаукому дозволяє вимірювання внутрішньоочного тиску.

ЛОР. Рекомендується щорічно проходити визначення гостроти слуху у ЛОРа. Підтримка слуху в нормі дуже важлива, особливо якщо ви часто перебуваєте під впливом гучних/високочастотних шумів. Перевірка слуху дозволяє виявити проблеми до того, як вони почнуть негативно впливати на якість життя, і визначити лікування, наприклад дізнатися, чи рекомендовані вам слухові апарати.

Стоматолог. Проблеми із зубами не чужі майже нікому, а беручи до уваги вартість стоматологічних послуг, будь-кому зрозуміло, що вчасно запломбувати одну маленьку дірочку буде в рази дешевше, ніж ставити коронку або імплантат.

Кардіолог. Цього лікаря рекомендується відвідувати чоловікам після 30 років та жінкам після 35 років. Щорічне кардіообстеження включає ЕКГ, УЗД серця, УЗД судин шиї. Ці діагностичні методи допоможуть оцінити ризики серцево-судинних захворювань: інсультів, інфарктів, раптової смерті. Крім цього,  необхідні обов’язкові щорічні аналізи крові (біохімія, ліпідний профіль, функція щитоподібної залози, гемостаз, загальний аналіз крові). Усе це супроводжується консультацією кардіолога.

Гінеколог. Кожна жінка знає, що щорічне відвідування гінеколога є обов’язковим. Від цього залежить не лише здоров’я її репродуктивної системи, а й організму загалом. Під час гінекологічного огляду лікар бере мазок на рак шийки матки. Також під час прийому  проводиться пальпація молочних залоз з метою ранньої діагностики фіброаденоми та пухлинного процесу у грудях. За необхідності можуть бути назначені додаткові обстеження (наприклад УЗД чи маммографія).

Проктолог. Усім особам старше 30 років рекомендується пройти хоч і неприємну, але необхідну процедуру – візит до проктолога з ректальним пальцевим оглядом. На жаль, рак прямої кишки – один із найпоширеніших видів раку. Ймовірність його розвитку  зростає з віком. Виявлення цієї хвороби на зародковому етапі дає великий шанс на повне одужання.

Перевірка на інфекційні захворювання

Для всіх вікових груп та статей рекомендовано перевірятись на ВІЛ та гепатит С.  Бажано робити такі перевірки хоча б раз на рік під час відвідування сімейного лікаря. Також, враховуючи стиль життя, вам можуть порадити пройти перевірку на інші захворювання, які передаються статевим шляхом.

Перевірка на рак шкіри та меланому

Огляд шкіри варто проходити один раз на 6-12 місяців. Мінімум – щорічно перед літнім сезоном. Якщо у вас в родині були випадки раку шкіри,  світла шкіра та волосся, ви маєте ластовиння, швидко згораєте чи багато часу проводите на сонці, користуєтесь солярієм, а на тілі багато родимок (понад 50 елементів) чи травмували одну з них – лікар може порадити робити такі обстеження  частіше.

Як підготуватися до медогляду?

  1. Візьміть з собою паспорт та направлення на медогляд від роботодавця (якщо воно є).
  2. Одягніть зручний одяг. На медогляді вам потрібно буде роздягнутися.
  3. Не їжте перед профоглядом. Аналізи необхідно здавати натще.
  4. Не куріть і не приймайте алкоголь перед відвідуванням лікаря та здаванням аналізів, це може вплинути на результати.
  5. Уникайте гучного шуму та прослуховування гучної музики за день до перевірки слуху.

Рекомендації щодо деяких скринінгових обстежень можуть змінюватись,  з’являються нові дослідження, які визначають доцільність  того чи іншого профілактичного огляду. Якщо ви вирішили пройти профілактичне обстеження -зверніться до свого сімейного лікаря. Базуючись на стані здоров’я конкретної людини, її спадковості та стилю життя лікар  складе необхідний графік оглядів. За бажанням ви можете пройти медогляд у приватній клініці або медичному центрі на ваш вибір в рамках комплексної пакетної пропозиції.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *