У 72 магазинах Дніпропетровщини зафіксували завищені ціни на соціально значущі товари

При Дніпропетровській ОВА працює комісія зі стабілізації цін на споживчому ринку. До неї увійшли податківці, представники Нацполіції, Антимонопольного комітету та Держпродспоживслужби. Фахівці останньої активізували цінові дослідження соціально значущих продовольчих товарів.

За півтора місяці обстежили понад 200 торгових точок регіону. Виявили 72 порушники.

«Бізнес самостійно встановлює ціни на більшість продовольчих товарів. Але соціально важливі підлягають регулюванню. Торговельну надбавку на них обмежено, – каже перший заступник начальника Дніпропетровської ОВ Володимир Орлов. – Чи всі підприємці дотримуються встановлених правил, досліджує зараз спеціальна комісія. Вона не для тиску на бізнес. Її мета – запобігти неблагополучній конкуренції та необґрунтованому підняттю цін».

Серед регульованих – хліб, крупи, цукор, борошно, олія та вершкове масло. А ще – молоко, яйця та м’ясо птиці. Усього 8 позицій вітчизняного виробництва, на які обмежена націнка. Вона має перевищувати 10% собівартості. І 12 продовольчих товарів, про подорожчання яких підприємець має попереджати. Якщо підприємець підвищує вартість цих товарів на 5-10%, він має це задекларувати. Вона може з’явитися на ціннику лише за три дні після цього.Термін збільшується залежно від відсотка подорожчання. Максимальний – місяць», – зазначила начальник відділу управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Галина Юрченко.

Вносити оновлену вартість продукту необхідно до спеціального реєстру онлайн. Це обов’язково для всіх підприємців, йдеться у постанові Кабміну. Чи не дотримання цих правил є порушення.

«Ми обстежили понад 200 підприємств. Велика кількість взагалі не знає необхідності декларувати зміну ціни. З такими ми проводимо роз’яснювальну роботу», – наголосила Галина Юрченко. Загалом за півтора місяці було виявлено 72 магазини, де завищували націнку на соціально значущі продукти. Близько 50 підприємців порушення усунули. Інформацію про решту розглядає спеціальна комісія. Допомогти з виявленням неблагополучних торгових точок можуть і мешканці регіону. Повідомляти про необґрунтовано завищені ціни на Гарячу лінію обласної військової адміністрації – 0800-505-600.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *