До уваги кам’янчан: ціни на деякі продукти перед Великоднем можуть зрости на 20%

До свята Великодня, яке цього року припадає на 16 квітня, ціни на продукти в Україні традиційно зростають. Вартість деяких товарів може збільшитись на 20%, тому українцям радять закуповувати їжу заздалегідь.

Про це йдеться у матеріалі Kp.ua.

Економіст Андрій Мартинюк вважає, що напередодні Великодня ціни на овочі та фрукти можуть збільшитися на 15-20% не лише через свято, а й через сезонний чинник. Що стосується м’яса та яєць, то Мартинюк прогнозує зростання цін не більше ніж на 5%, а хліб та крупи можуть зрости в межах 1-2%.

Також приблизно на 10–15% подорожчає борошно, на 7–10% – молочні продукти.

“Яйця вже подорожчали, і подешевшати вони зможуть вже тільки після Великодня: після зимового затишшя кури почнуть краще мчати – це у них щорічний тренд”, – сказала експерт Світового банку Оксана Руженкова.

Нині у столичних супермаркетах ціни на яйця – різні: від 59,5 грн. за десяток до 80 грн. На ринках ціна коливається у коридорі 62-70 грн

. Також до нового врожаю зростатимуть ціни на овочі. Зокрема, 60 грн. за кілограм цибулі – ще не межа, вважає Руженкова. Тут мають місце подорожчання добрив та насіння, що негативно позначиться на вартості цибулі та у сезоні-2023.

Дорого продаватиметься зелень, яку раніше везли через порти із Середньої Азії, а зараз автомобільним транспортом із дорогими холодильними камерами. Томати та огірки залишаться дорогими найближчим часом, покращення ситуації очікується лише ближче до літа.

За таких прогнозів українцям слід запасатися продуктами для святкового столу на Великдень наперед. За кілька тижнів можна закупити яйця та м’ясо, а також борошно, цукор, вершкове та соняшникову олію, дріжджі, сухофрукти, радять експерти.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *