Здоров’я серця залежить від того, що людина їсть. Не обов’язково споживати щодня фастфуди чи жирні страви, аби нашкодити головному органу. Погіршити стан серця можуть і звичні продукти.
Про це повідомила кардіолог Любов Стецюк в Instagram.
Що може статись
Неправильне харчування – один з провідних факторів, який провокує ураження серцево-судинної системи, в основному у вигляді атеросклерозу.
Найбільш схильними вважаються люди після 40 років та з наявністю супутніх захворювань.
Які продукти шкодять серцю
До продуктів, які сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок, лікар віднесла:
- Червоне м‘ясо (свинина, телятина, баранина) – містить в собі багато шкідливих насичених жирів, тому вживати їх варто не частіше 3 разів на тиждень;
- Маргарин – містить близько 90 грамів пальмових жирів, трансжири, що збільшують ризик виникнення онкозахворювань. При щоденному вживанні 50 грамів, ризик розвитку атеросклерозу збільшується у 12 разів;
- Алкоголь – призводить до розладів органів травлення, збільшує інтоксикацію організму, пригнічує роботу печінки і нирок, підвищує ламкість судин;
- Цукор – необхідно скоротити вживання до мінімуму і їсти в першій половині дня. Все для того, щоб отримані вуглеводи використовувались на енергетичні потреби організму, а не перетворювались в жирові відкладення. Допустима добова норма – 50-75 грам;
- Ковбасні та копчені вироби – при промисловому перероблюванні більша частина корисних мікроелементів руйнується під механічним і температурним впливом;
- Майонез – містить трансжири – модифіковані рослинні олії, яких немає в природі і тому людський організм просто не в змозі їх засвоювати і розщеплювати. В результаті вони накопичуються на стінках судин, в печінці та підшлунковій залозі.
Загалом обмеження кількості трансжирів є важливим кроком для зниження рівня холестерину в крові та ризику ішемічної хвороби серця.
Високий рівень холестерину може призвести до накопичення бляшок в артеріях, що підвищує ризик серцевого нападу та інсульту.