Краще донатити на ЗСУ: кам’янчан закликають не спалювати сухостій

З настанням тепла мешканці Кам’янського розпочали весняні прибирання прибудинкових територій, суботники в садових товариствах та перші виходи “на природу”.

При цьому мешканці нерідко спалюють сухостій та сміття. Такі дії загрожують довкіллю та майну інших громадян. А ще можують закінчитись чималим штрафом для паліїв. Про це повідомив голова екологічної комісії Кам’янського Олександр Лукашов.

Так, за інформацією Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій, лише протягом вихідних, 25-26 березня, на Дніпропетровщині сталось 52 пожежі в екосистемах. В 94% випадків горіла трава.

“Чимало пожеж вникає на відкритих територіях. Особливо в місцинах, де є очерет та суха трава або на полях. Але іноді такі випадки трапляються і на територіях домоволодінь. Втратити контроль над полум’ям достатньо просто. Як результат – гектари вигорілої рослинності, загиблі тварини та знищене майно. У більш тяжких випадках – травми та загибель людей”, – зазначив Олександр Лукашов.
Спалення сухостою загрожує паліям тисячними штрафами. Згідно ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне випалювання рослинності або її залишків карається штрафом від 3060 до 6120 грн. Для посадовців ця сумма вища: від 15 300 грн до 21 420 грн.

“Наразі рятувальники проводять з населенням профілактичну роботу для попередження пожеж в екосистемах. Але якщо загоряння трапляється – екіпажі вирушають на його ліквідацію. Все це витрати часу і ресурсів. Якщо хтось досі вважає, що рятувальникам нема чим зайнятись під час війни, то це не відповідає дійсності. А якщо комусь  дуже кортить сплатити чималий штраф – краще ці кошти витратити на підтримку наших захисників”, – додав голова екологічної комісії Кам’янського Олександр Лукашов.

Порушення пожежної безпеки в лісах загрожує штрафом від 1530 до 4590 грн. А якщо внаслідок порушення правил безпеки сталась пожежа, що пошкодила або знищила дерева, палію доведеться сплатитивід 4590 грн до 15 300 грн.
Разом з тим, нагадав Олександр Лукашов, під час дії воєного стану відвідування лісів категорично заборонено.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *