Повірте, паски на 8-годинній опарі виходять особливо повітряними та ніжними. Саме тісто добре показало себе в роботі, а швидкий підйом виробів відбувається за рахунок успішного замісу. Примітно, що на підйом заготовок йде всього година. Тісто не треба кілька разів обминати, досить просто залишити форми на столі.
Нічне тісто для пасок можна замішувати як на швидкорозчинних, так і на пресованих дріжджах. Зверніть увагу, що «живих» дріжджів має бути в 3 рази більше від зазначеної в рецепті кількості. Ми рекомендуємо готувати будь-які паски з максимально свіжих продуктів. Інакше тісто погано підніметься, а готові вироби вийдуть сухими і непривабливими зовні.
паска в розрізі
Крім родзинок, можна покласти будь-які інші добавки (горіхи, сухофрукти). Відмінно зарекомендували себе сушені банани, цукати з дині та манго, курага та чорнослив. Також не скупіться на прянощі: кориця, ваніль та мускатний горіх вам на допомогу. Важливо: в кінці паскам потрібно дати 10 хвилин, щоб охолонути, і тільки потім виймати їх із форми.
Складові
Пшеничне борошно1450 г, Дрожжі 20 г, Молоко 500 мл, Вершкове масло 300 г, Цукор 450 г, Яйце 6 шт., Родзинки 150 г, Сіль 1 ч. л., Ванілін 1 г
Приготування
1. Насамперед підготуйте всі необхідні інгредієнти. Яйця, молоко та масло заздалегідь вийміть із холодильника, щоб вони адаптувалися до кімнатної температури. Інші продукти зважте.
2. У глибоку миску розбийте 6 середніх яєць. Збивайте яйця міксером не менше 2-3 хвилин. До яєць додайте 450 г цукру і знову збийте масу міксером, до повного розчинення цукру.
3. У мікрохвильовій печі розтопіть вершкове масло (82,5 % жирності). Потім вилийте його в яєчну суміш. Перемішайте все віночком і відставте миску.
4. В іншу велику ємність влийте тепле молоко і додайте до нього швидкорозчинні дріжджі. Якщо використовуєте сирі, їх повинно бути в 3 рази більше, ніж сухих. Перемішайте.
5. З’єднайте яєчно-масляну суміш із молоком та дріжджами. Перемішайте масу до однорідності, накрийте каструлю кришкою, а для утримання тепла закутайте рушником. Залишіть заготовку прямо на столі, на 6–8 годин.
6. Зранку продовжуйте займатися тістом. Опара нікуди не втече і набуде трохи відчутного дріжджового запаху. Замочіть родзинки на 10 хвилин у гарячій воді, потім промийте та обсушіть на паперовому рушнику.
7. У нічну опару просійте частину відміряного борошна. Для аромату додайте в борошно пакетик ваніліну, за бажанням цедру лимона. Родзинки додавайте на останньому етапі, коли повністю висипали все борошно.
8. Коли всі інгредієнти додані і складно перемішувати тісто ложкою, перенесіть його на присипаний борошном стіл. Продовжуйте тісто замішувати вже на столі.
9. Заготівля під паски повинна стати однорідною і м’якою. Тепер рясно змастіть маслом дно і боки форм. Поверхню столу та руки також змастіть олією і почніть формувати паски. Тісто краще не різати, а обривати руками шматочки. З тіста видавлюйте колобки, акуратно під низ підминаючи боки.
10. Заповніть кожну форму на 1/3 від загальної висоти. Так сформуйте майбутні паски з усього тіста.
11. Накрийте заготовки легким вафельним рушником, а коли шапки пасок стануть до нього доходити, тканину просто прибрати. На підйом пасок в середньому йде 1-1,5 години. Потім поставте вироби в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте близько 30-45 хвилин (залежно від розміру). Маленьким паскам досить і 30 хвилин, середнім – варто постояти ще хвилин 10. Слідкуйте, щоб форми з тістом не стикалися один з одним. Між ними має залишатися певний простір для жару. Поки вироби випікаються, можете зайнятися глазур’ю.
Якщо верхівки почнуть підгоряти, то накрийте зверху змоченими у воді кружальцями пергаменту. А щоб не підгорів низ, на дно духовки ставлять залізну тару з водою, створюючи водяну баню.