Військовий комісар Кам’янського Євгеній Хамаза подякував волонтерам за всебічну допомогу

Щоденні комплексні обіди на майже 200 осіб, чай, кава, смаколики, канцелярія, очищена вода, одноразовий посуд та найцінніше – безкорислива людська праця на благо спільної справи.

Половину витрат для забезпечення військових та цивільних військкомату обідами та іншими побутовими речами взяли на себе місцевий підприємець Євгеній Горбонос та депутат міської ради від партії «Бджола» Наталія Чепченко.

Такою непомітною на широкий загал волонтерською діяльністю наші благодійники займаються вже більше року без фінансових зборів на свої банківські рахунки. Вони щиро прагнуть допомогти, але діють у межах особистих матеріальних можливостей. Разом із ними весь цей час долучаються до доброї справи їхні однодумці – місцеві підприємці Дмитро Побережний, Максим Пархоменко та Дмитро Гаврилін.

«На початку війни від знайомого дізнався про труднощі, які є у військкоматі, тоді одразу ж взяв на себе зобов’язання забезпечувати потреби цієї структури», – згадує Євгеній.

Відтоді, з перших днів повномасштабної війни, Євгеній Горбонос разом з Наталією Чепченко опікуються тим, щоб забезпечити обідами повний склад військкомату (офіційна назва – Кам’янський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки).

З перших днів війни тільки військових налічувалося 120, а згодом вже 160 осіб. Разом із цивільними повний склад був близько 200 людей.

50 відсотків коштів на забезпечення харчуванням надходять від держави. Але варто зазначити, що ці продукти теж треба якимось чином перетворювати на обід.

«Процес складний як фізично, так і організаційно. Тобто організувати роботу польової кухні на території військкомату, на якій би мали готувати обіди, – це просто нереально за таких обставин», – розповідає Наталія.

Проаналізувавши всі складнощі ситуації, Євгеній та Наталія запропонували керівництву військкомату годувати обідами всіх: як військових, так і цивільних робітників. Тобто повністю взяти на себе цей процес – від зберігання продуктів у морозильниках та холодильниках до доставки вже готових обідів до військкомату. Таким чином, у перші місяці війни завдяки матеріальній підтримці благодійників та організації ними цього процесу годували щодня близько 200 людей.

Перші півроку готували обіди на таку величезну кількість людей звичайні жінки – волонтерки, які живуть у Курилівці. Це Тетяна Козиряцька, Олена Панко та Світлана Івашина. Вони виконували надзвичайний обсяг роботи, навіть незважаючи на свій немолодий вік. Проте будь-який людський ресурс, зазнаючи неймовірних навантажень, має властивість закінчуватися. Здоров’я волонтерок, на жаль, почало підводити. Тому Євгеній з Наталією мали шукати варіанти вирішення ситуації.

На їхнє прохання знову відгукнулося керівництво ресторану «Елегант», яке ще від самого початку війни частково долучалося до цієї доброчинної діяльності. І по сьогодні кухарі закладу готують на повний склад військкомату, який наразі налічує близько 100 осіб.

«Коли до нашого військкомату приїжджають з інших населених пунктів, – розповідає Євгеній, – то дивуються: звідки тут таке гарне харчування?» І не дарма. Адже харчування дійсно повноцінне, смачне та якісне. Не гірше, ніж у місцевих ресторанах.

Наталія зауважує, що меню обідів завжди різноманітне та змінюється щодня. На перше, наприклад, тут готують солянки, борщі та усілякі супи; на друге – гречку, рис або булгур з обов’язковим м’ясним додатком. Окрім того, до обіду завжди подають бутерброди з ковбасою або сиром, чай або компот.

Євгеній з Наталією ніколи протягом цього часу не залишалися осторонь і таких буденних, побутових потреб військкомату, як канцелярське приладдя для лікарів, мийні засоби та інші витратні матеріали.

«Всі прохання, які надходили від керівництва військкомату, стовідсотково виконувалися», – зазначає Євгеній.

Більше року благодійники, не втомлюючись та не полишаючи ентузіазму, вкладають свої матеріальні та фізичні зусилля і підтримують таку важливу структуру нашого міста. Звісно, що їхня доброчинна діяльність не залишилася без уваги керівництва військкомату.

Військовий комісар Кам’янського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгеній Хамаза висловлює щиру вдячність благодійникам Євгенію Горбоносу та Наталії Чепченко за неоціненний, всебічний внесок у підтримку функціонування закладу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *