Рецепт дня: Бабусина паска

Кожна поважна господиня має власний рецепт паски. Одні свого часу вичитали його в Інтернеті чи журналі, інші запозичили у мами чи подруги. Є й ті, хто вникнув у сам принцип цієї святкової страви, створив свій унікальний рецепт. Але якою б приголомшливою не була твоя авторська паска і скільки б років тобі не було, щороку так сильно хочеться спробувати саме ту, бабусину з дитинства.

Нехай вона іноді була сухою або скоринка здавалася надто гіркою від випікання в печі. Але той незабутній смак на все життя стає одним із найяскравіших спогадів безтурботного часу. Через це часто здається, що без бабусиної сам Великдень вже не той.

І тому, може, не щороку, але виникає гостре бажання спекти саму класичну паску, без експериментів із текстурою, зайвих добавок та навченої глазурі. Ось тільки розпитати, що так як у такому рецепті часто немає можливості. Саме тому сьогодні ми вирішили піднести вам рецепт паски, у якої смак буде такий самий, як у дитинстві у бабусі.

Складові

160 мл молока, 8 г сухих дріжджів або 30 г свіжих, 700 г борошна, 5 яєць, 150 г цукру, 100 г родзинок, 130 г вершкового масла
щіпка ванільного цукру, дрібка солі, 70 г жирної сметани

Інгредієнти для глазурі

1 яєчний білок, 4 ст. л. цукрової пудри, щіпка лимонної кислоти

Приготування

1. У тепле молоко висипаємо сухі дріжджі та трохи борошна, щоб вийшла консистенція, як на оладки. Ретельно перемішуємо та залишаємо на 20 хвилин у теплому місці.

2. У велику ємність розбиваємо всі 5 яєць, крім одного білка (відкладаємо на глазур) і збиваємо їх. Додаємо сіль із цукром і збиваємо ще раз до пишності. Потім додаємо сметану і попередньо розтоплене, але охолоджене вершкове масло і знову перемішуємо.
3. Після того, як дріжджова суміш настоїться 20 хвилин, вливаємо її в яєчну і ще раз ретельно перемішуємо. Після цього просіюємо борошно, що залишилося (можна зробити це двічі, спочатку в суху ємність, а потім в рідку суміш, для більшої пишності) і додаємо її до інших інгредієнтів.

4. Після додавання борошна всипаємо в тісто попередньо промиті родзинки, перемішуємо і готуємося місити тісто. Змащуємо руки олією і на столі добре вимішуємо тісто, але намагаючись не тиснути на нього занадто сильно. Розподіляємо готове тісто за формами, у висоту його має бути не більше половини форми, а краще взагалі третина. Після цього накриваємо тканиною і залишаємо на півтори години у теплому місці.

5. Через півтори години розігріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо в ній паски протягом 45 хвилин. Після випікання дістаємо паски і даємо їм охолонути. Після остигання готуємо глазур, збивши білок із цукровою пудрою та лимонною кислотою. Залишилося покрити паски глазур’ю і прикрасити посипанням.

Звучить цей рецепт досить просто, але на практиці доведеться трохи попітніти. Краще запланувати собі цілий день для цього заняття, а не якийсь вечір. Але, самостійно приготувавши таку паску і знову відчувши той незабутньій смак дитинства, спробувавши її, ви зрозумієте, що всі старання коштували того.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *