Кам’янчанам нагадують про небезпеку Хвороби Лайма

В розпалі весна, а разом з нею – відкриття сезону дачного відпочинку, прогулянок до лісу і пікніків. Проте не варто забувати про небезпеку, яка може підстерігати під час відпочинку на природі. З настанням тепла активізовуються кліщі, укуси яких можуть не лише зіпсувати відпочинок, а й стати причиною проблем зі здоров’ям.

Укус кліща не відчувається, адже його слина містить своєрідну анестезію,  але кліщі можуть переносити збудників такого небезпечного інфекційного захворювання, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).

Хвороба Лайма – це природно-осередкова інфекційна хвороба, що передається людині кліщами. Збудником хвороби є спірохети роду Борелія.

Основний механізм інфікування людини – через укус зараженого кліща (трансмісивний механізм). З током лімфи і крові людини збудник потрапляє у внутрішні органи, суглоби, нервову систему.

Захворювання характеризується поліморфізмом клінічних проявів, серед яких найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, має схильність до рецидивів і хронічного перебігу. Несвоєчасна діагностика призводить до появи хронічних форм захворювання (3,5-10,6 % випадків), довготривалої непрацездатності та інвалідизації.

Епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів  в Україні та у м. Кам’янське з кожним роком ускладнюється тож  кращий спосіб запобігти хворобі Лайма — захищатися від укусів кліщів.

Щоб уникнути укусів кліща дотримуйтесь рекомендацій:

– звільніть присадибні ділянки та місця для відпочинку від сухої трави, гілок, хмизу;

– підберіть для відпочинку на природі відповідний одяг: світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла — так легше помітити кліщів, а отже і зменшити ризик їх укусів. На голову слід одягнути кепку, панамку, косинку тощо.

– використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів. Дотримуйтесь інструкції щодо застосування.

– періодично оглядайте себе, дітей та друзів, особливо ретельно — ділянки тіла, покриті волоссям.

– повернувшись додому огляньте одяг, а також речі, які брали на відпочинок (підстилки, сумки тощо).

Варто пам’ятати, що кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в транспорті, якщо поряд є попутники, які повертаються з відпочинку на природі. Кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

При виявленні кліща на тілі терміново зверніться за допомогою  до сімейного лікаря, який виконає цю процедуру швидко і безболісно за допомогою спеціальних інструментів. Кліщ за згодою пацієнта, буде відправлений у епідеміологічну лабораторію, для перевірки на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу.

За відсутності  можливості звернутись до медичного закладу, можна спробувати самостійно витягнути кліща в домашніх умовах. Акуратними обертальними рухами викрутіть його. Ще один варіант — підвівши нитку під черевце і зав’язавши її вузлом, потягнути, повільно обертаючи. Робити це потрібно обережно, намагаючись  не не відірвати черевце від хоботка з щелепами. Інакше  в свіжу рану можуть потрапити збудники цілого ряду хвороб, які знаходяться в організмі кліща. Ранку після видалення кліща потрібно змастити спиртом або йодом.  Поширена думка про те, що кліщ відпаде самостійно, якщо його змастити олією. Так робити категорично не можна  тому що кліщ дихає задньою частиною, він задихнеться у краплі олії і залишиться в тілі.

Якщо ви видалили кліща самостійно – також зверніться до сімейного лікаря, так як є ризик інфікування. Щоб не захворіти вам нададуть необхідні рекомендації.

Бережіть себе!

За інформацією КЗОЗ КМР «Міський медичний
центр здоров’я та медицини спорту»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *