Одне з найбільших промислових підприємств Кам’янського святкує ювілей

Сьогодні 85-річний ювілей святкує АТ «ДніпроАзот». І, хоча, сьогодні, із-за війни з Росією, підприємство переживає не кращі часи, воно має багату та унікальну історію, яку саме в цей день хочеться нагадати кам’янчанам.

«ДніпроАзот» – підприємство хімічної галузі, спеціалізується на виробництві аміаку, карбаміду, каустичної соди, хлора, соляної кислоти і входить в п’ятірку найбільших хімічних підприємств країни. Це єдиний в Україні виробник хлору, який є дезінфектантом питної води.

Засноване підприємство було у 1938 році, як азотно-туковий комбінат. На початку німецько-фашистської окупації його устаткування евакуйовано у м. Березники (Пермська обл., РФ). У 1946 році комбінат був практично відновлений, у тому ж році на ньому одержано аміачну селітру як кінцевий продукт усього технологічного циклу.

У 1954 році тут розпочато виробництво кальцієвої селітри, у 1958 – етилбензолу. Згодом на підприємстві введено в дію цех синтезу аміаку, Баглійський виробничий комплекс, цехи особливо чистої азотної кислоти та флотореагентів.

З 1965 року носить назву Дніпродзержинського хімічного комбінату, у 1974 році стає ВО «Азот». У 1960-х рр. на підприємстві налагоджено виробництво неконцентрованої кислоти під тиском 7,3 атмосфер, у 1970-х рр. – полістиролу, толуілендиізоціанатів, фосгену, окису вуглеводню, полівінілхлориду, полістиролу, синтетичного аміаку з природного газу, у 1980-х рр. – поліізоціанатів, карбаміду. А в 1989 році тут організовано великотоннажне енерготехнологічне виробництво концентрованої азотної кислоти.

в

З 1995 року і по сьогодні підприємство носить назву – АТ «ДніпроАзот». На початку 1990-х рр. підприємство за об’ємом виробництва у грошовому виразі було одним з найбільших у галузі та в Україні, на ньому працювало близько 10 тисяч осіб. Підприємство експортувало продукцію до Бразилії, Індії, Арґентини, Туреччини, Італії, В’єтнаму, Китаю, США, країни СНД.

У 2018 році «ДніпроАзот» зупинився. Як тоді пояснював голова правління АТ Сергій Сидоров, це було спричинено підвищенням ціни на газ та загальною ситуацією на ринку мінеральних добрив, що привело до того, що підприємство зазнало значних збитків. До речі, підприємство зупинялося і в 2009 році.

У грудні 2021 року Антимонопольний комітет завершив розгляд справи, розпочатої у 2018 році за фактом зупинки «Дніпроазотом» виробництва та реалізації рідкого хлору та оштрафував компанію на 80 млн грн. Тоді АМКУ не знайшов суттєвих змін у середньозважених цінах на придбання суспільством природного газу.

Крім того, тоді було встановлено, що на момент зупинки виробництва рідкого хлору АТ «Дніпроазот» мало в наявності оборотні та кредитні кошти для поточних розрахунків із контрагентами та ведення господарської діяльності.
В АМКУ зазначали, що одним із мотивів зупинки виробництва рідкого хлору могли бути наміри підприємтсва відновити постачання газу на пільгових умовах, припинених на початку 2018 року.

З початком війни «ДніпроАзот», як і багато інших підприємств країни, переживає не кращі часи, та на підприємстві сподіваються, що після закінчення війни, воно знову запрацює на повну силу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *