До уваги кам’янчан: Обережно, терористи

В останній період у Дніпропетровській області та, зокрема, у м. Кам’янське фіксуються непоодинокі випадки намагань втягування неповнолітніх дітей до проведення залякування населення шляхом хибних повідомлень про замінування місць масового скупчення людей (ринки, торгівельно-розважальні центри, школи та ін.).

Схема проведення подібного залучення сформована на зниженій пильності дітей до поширення власних персональних даних (місць навчання, проживання тощо), викладання фото своєї життєдіяльності у соціальних мережах «Instagram», «Facebook», «Twitter», «TikTok», а також  дуже часто використовується листування з дітьми у онлайн іграх. Спочатку у ході переписки, використовуючи маніпулятивні методивизначається де саме проживає дитина: країна, область, інколи вдається визначити населений пункт та район проживання. У подальшому пропонується прийняти участь у розіграші онлайнових призів для гри, для чого пропонується надати анкетні дані, із зазначенням прізвища та ім’я, адресу поштової скриньки, номеру телефону, фото, номери банківських карток тощо.

Вінцем цієї маніпуляції виявляється надходження на адреси окремо взятих правоохоронних структур (залежно від отриманого місця проживання особи, дані якої вдалося отримати) повідомлення про замінування, підготовку до розпилення ядовитих газівв окремо взятий час та інше. При цьому, зазначається одразу декілька центрів без конкретизації, наприклад: повідомляють про небезпеку одразу всіх ТРЦ, учбових закладів міста, області. Нерідко подібні меседжі супроводжуються вимаганням перерахування грошей та зазначаються дані неповнолітніх, які втративши пильність, надали їх шахраям.

Реакція на хибні повідомлення відповідних правоохоронних органів іДСНС йде миттєва та у разі не підтвердження, призводить до відволіканнявід виконання своїх повсякденних обов’язків, що у певний час може призвести до зниження швидкого та адекватного реагування на реальні загрози, які тим більше виникають в умовах військового стану та наданні Збройними Силами України відсічі агресору.

Також, за подібні повідомлення передбачена кримінальна відповідальність за ст.ст. 258, 259 Кримінального кодексу України.

На завершення хотілося б звернути увагу батьків до даної ситуації, ворог не нехтує нічим…навіть залученням неповнолітніх дітей до своєї терористичної діяльності. Більше спілкуйтесь з дітьми, роз’яснюйте, розвивайте елементарні навички особистої безпеки своїх чад, не відсторонюйтесь від вирішення їх проблем, адже вони саме в батьків навчаються в подальшому співіснувати у суспільстві.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *