Коли буде пік водопілля в Дніпропетровській області та що змінять дощі: коментар метеоролога

З 14 квітня Дніпропетровська область в зоні ризику підтоплення – через весняне водопілля в регіоні “червоний” рівень небезпеки. Метеорологи відзначають зростання рівня води, а ДСНС попереджає про дощі. Чи вплине погода на велику воду та коли очікувати на пік паводку?

На ці питання Інформатор отримав відповіді у керівника Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василя Гринчака. Він зазначає, що пік водопілля в Дніпрі прийдеться на періодз 18 до 28 квітня.

Нараз фахівці спостерігають тенденцію до зростання, хоча до цього вода то піднімалась, то спадала на кілька сантиметрів. Зазвичай вони міряють рівень води двічі на день – о восьмій годині вранці та ввечері. Тепер спеціалісти це роблять ще й о другій годині вдень та вночі. За словами Гринчака, за 12 годин є зростання на 5-10 см. Він вважає, що це незначний показник, але не рекомендує ходити близько до річки.

“На скільки підніметься рівень – спрогнозувати важко. Ми цим не займаємось, цим займається Український гідрометеоцентр, там є відділ прогнозів. Але поки що ситуація така”.

Водопілля і погода

За даними ДСНС, 20 і 21 квітня в Дніпропетровській області дощитиме. Прогноз від рятувальників такий:

  • 19 квітня: мінлива хмарність. Вночі без істотних опадів, вдень короткочасний дощ. Вітер східний зі швидкістю 7-12 м/с. Температура повітря по області вночі 4-9°, вдень 10-15°; по місту вночі 5-7°, вдень 12-14°.
  • 20 квітня: хмарно. Дощ. Вдень місцями по області грози. Вітер північно-східний зі швидкістю 7-12 м/с. Температура повітря вночі 4-9°, вдень 10-15°.
  • 21 квітня: хмарно. Дощ. Вітер північний зі швидкістю 7-12 м/с. Температура повітря вночі 4-9°, вдень 8-13°.

Також є попередження про третій рівень небезпеки – і від ДСНС, і від Українського гідрометцентру. Тож мешканцям прирічкових територій слід подбати про свою безпеку.

Проте, за словами Василя Гринчака, навіть сильні дощі несуттєво вплинуть на рівень води. І не одразу.

“Та вода, яка проходить через весняне водопілля, – її набагато більше, ніж та кількість води, яка прибуде з дощами”, – сказав метеоролог. Але сильних дощів він не прогнозує.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *