Дуже довга історія в Кам’янському

Почалася вона майже 4 роки тому, у липні 2019-го. Тоді у місті сталася надзвичайна пригода: обвалився парапет та було зруйновано навіс над центральним входом будівлі 20-ї школи, що на Соцмісті.
Чому трапилося таке лихо, здогадатися неважко. Школа біла збудована ще у 50-і роки минулого століття, і з того часу ні за СРСР, ні за незалежної України у будівлі не було капітального ремонту. Але ми зараз хочемо поговорити не про причини, а про наслідки цієї ситуації, точніше, про те, чому ось вже майже 4 роки будівля так і лишається у розваленому стані, і ніяких ремонтних робіт поки що не видно.
Одразу ж після обвалу міська влада Кам’янського почала оперативно вирішувати питання ліквідації наслідків НП. Близько 600 учнів та 22 педагоги були переведені у приміщення інших навчальних закладів нашого міста, так що учбовий процес не переривався. Більш того, влада Кам’янського організувала і профінансувала дослідження місця обвалу та  створення необхідної проєктно-кошторисної документації на відновлювальні роботи.
Побував на аварійній будівлі і тодішній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко. Вивчивши ситуацію, він від імені обласної влади зобов’язався, що ОДА в особі департаменту капітального будівництва буде замовником відновлювальних робіт та що кошти на них будуть виділені з обласного бюджету. І спочатку це зобов’язання виконувалось: у облбюджеті-2020 було передбачено 30 мільйонів гривень на початок ремонтних робіт, а Кам’янська міська рада своїм рішенням передала функції замовника на реконструкцію будівлі 20-ї школи департаменту капітального будівництва облдержадміністрації. Роботи навіть стартували, але… У 2020 році обсяг виконаних робіт склав лише десь 30% від запланованого. А далі було ще гірше.
Наприкінці 2020 року пішов з посади голова ДніпроОДА Олександр Бондаренко, його місце зайняв новий-старий губернатор Валентин Резніченко. І роботи на будівлі школи завмерли зовсім, в обласному бюджеті ні в 2021, ні в 2022, ні в 2023 роках на них взагалі не виділялося ні копійки. Чому так сталося? Влада Кам’янського постійно зверталась до керівництва області з проханням виконати свої зобов’язання і відновити фінансування відновлення 20-ї школи, а у відповідь звучало – мовляв, проєктно-кошторисна документація потребує коригування, тому треба чекати, поки хтось щось у Дніпрі скорегує. Чекати, як бачимо, доводиться чекати дуже довго. Тоді по нашому місту ходили чутки, що пан Резніченко за щось дуже образився на Кам’янське, тому й «перекрив» фінансування. За що саме образився тепер вже колишній губернатор – це тема окремого розслідування, і колись ми цим таки займемося. А роботи на школі як не велись, так і не ведуться. Не допомогла навіть акція протесту розлючених батьків та педагогів 20-ї школи, коли вони погрожували перекрити трасу Дніпро-Кривий Ріг. Тоді до людей приїхав віце-губернатор Максим Беспальчук, щось там обіцяв, але з тої пори справа так і не зрушила з мертвої точки.
До речі, зовсім недавно в департаменті капітального будівництва облдержадміністрації вирішили змінити причину, чому немає фінансування. У одному з листів на адресу місцевої влади Кам’янського там пишуть, що справа вже навіть не в якомусь там «коригуванні» проєкту, а в …. Програмі ООН по відродженню України. Як стверджують поважні посадовці з департаменту, проєкт реконструкції 20-ї школи подано для включення в цю Програму. Але, як повідомляють наші джерела в ПРООН та в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України, ніякого проєкту реконструкції нашої  школи у пулі міжнародних програм немає! Виходить, що або в обласному департаменті працюють зовсім не компетентні люди, або ж там добре навчилися писати, м’яко кажучи, неправду. Цікаво, чи не так?
Зараз на Дніпропетровщині – новий керівник. Звісно, у нього чимало роботи – треба розгрібати те, що «накерували» попередники. Мешканці Соцміста Кам’янського щиро сподіваються, що пан Лисак все ж таки повернеться обличчям до багатостраждальної 20-ї школи і дасть нормальну відповідь на чисельні звернення влади нашого міста.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *