В Україні планують ввести акциз на газовані напої з цукром

У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти №9032-1 та №9033-1. Перший запроваджує ставку в 0,1 євро (4 гривні) на один літр мінеральних та газованих напоїв з додаванням цукру, підсолоджувачів, ароматизаторів. Другий визначає, що половина виручених коштів йде на профілактику та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованок. Інша половина піде на програму дитячого харчування в школах.

Мета – зменшити кількість українців, які постійно п’ють такі напої. Відповідно менше громадян захворіють на діабет чи захворювання кишково-шлункового тракту. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на сайт Верховної Ради України. Доцільність такого заходу – поза сумнівом. Але є питання щодо того, як це буде працювати.

Американська торговельна палата ініціювала зустріч щодо запровадження акцизного податку. Представники виробників солодких газованих напоїв, які були на ній присутні, зазначили, що обсяги виробництва через війну значно скоротилися. За їхніми словами, ринок безалкогольних напоїв за минулий рік впав на 40%, а продукція подорожчала на 41%. Також вони застерігають від можливих корупційних ризиків, коли інспектор перевірятиме вміст цукру в напої, та стверджують, що запровадження подібних податків в інших країнах не призводить до зменшення кількості хворих.

“Ми готові створити робочу групу, в межах якої обговорити деталі механізму запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої. У той же час є певні принципові аспекти цього питання”, – наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький.

Перший аспект – виробники напоїв не мають продовжувати працювати в рф. Другий – це те, що є позитивні приклади впровадження такого акцизу. За даними МОЗ, у 107 країнах ввели обмеження чи податки на вживання доданого цукру. Є рекомендації ВООЗ щодо запровадження акцизу на солодкі газовані напої та приклади країн, де такий податок зменшував кількість хворих на діабет та серцево-судинні захворювання, ожиріння. Наприклад, у Мексиці податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей, які страждають від ожиріння. А у Великій Британії він змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі. Вони це зробили, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету.

«Тож ми не плануємо обговорювати надалі доцільність запровадження податку, а готові дискутувати над його механізмом», – каже Михайло Радуцький.

Третім аспектом є те, що пропонується мінімальна ставка акцизу. Коштом акцизного податку на солодкі газованки планують додатково залучити 6 мільярдів гривень.

 «Ми пропонуємо встановити акцизний збір у розмірі 0,1 євро на літр такого напою. Наприклад, у Бельгії він складає 0,53 євро, у Польщі – 0,19 євро. Тобто це мінімальний розмір акцизу. Це невеликі гроші, якщо брати за одну пляшку, але колосальна сума для бюджету НСЗУ та реформи здорового шкільного харчування», — відмітив Михайло Радуцький.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *