Повірте, цей неймовірний трюк потроху захоплює весь світ. Час і вам спробувати. Знайомтеся – японський десерт із картоплі, який готується у звичайних паперових стаканчиках. Практично будь-яка випічка на основі картопляного пюре або відвару виходить просто неймовірною.
Завдяки крохмалю, що міститься в картоплі, десерт піднімається просто з неймовірною швидкістю, а в готовому вигляді вражає своєю пишністю та м’якістю. Зазначимо, що хоч тісто і дріжджове, воно не потребує якихось складних маніпуляцій чи тривалого замісу. Загалом ловіть хороший десерт, який точно знайде своє місце на будь-якому столі, навіть на Великдень.
Коли змішаєте всі інгредієнти ложкою, необов’язково місити тісто руками: достатньо силіконової лопатки. Завдяки правильним пропорціям продуктів кімнатної температури заготівля повинна бути дуже слухняною. Перед відправкою десерту в духовку можете прикрасити штрейзелем, посипкою, горіхами або маком.
Складові
Картопляне пюре 100 г, Цукор 60 г, Яйце 1 шт., Молоко 100 мл, Дріжджі 10 г, Вершкове масло 50 г, Сіль 1 дріб.
Приготування
1. Викладіть у миску картопляне пюре. Додайте до нього цукор та яйце кімнатної температури. Все ретельно перемішайте.
2. Потім влийте тепле молоко і киньте дрібку солі. Живі дріжджі потрібно дрібно розім’яти. Якщо використовуєте сухі, беріть утричі менше. Знову все перемішайте до однорідності. Влийте розтоплене вершкове масло. Всипте в миску з продуктами просіяне борошно. Замісіть еластичне тісто, накрийте його плівкою і залиште на 40 хвилин.
3. За цей час тісто має добре піднятися та збільшитись практично в 2 рази. Розділіть заготівлю приблизно на 7–8 коржів.
4. Візьміть паперові стаканчики або будь-які інші форми, змастіть їх зсередини вершковим маслом.
5. Всередину кожного стаканчика обережно помістіть заготовки. Тісто має бути десь до половини форми. Накрийте знову плівкою і дайте постояти ще 20-30 хвилин.
6. Коли тісто в стаканчиках добре підніметься, зробіть зверху невеликі надрізи кухонними ножицями.
7. Влийте всередину кожного отвору трохи розм’якшеного вершкового масла. Потім змастіть вироби яєчним жовтком. За бажанням можете посипати ванільним цукром.
8. Випікайте десерт 25 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Готова випічка чимось нагадує паски чи грибочки: з рівною ніжкою та великим капелюшком. Якщо маєте в своєму розпорядженні досить часу, охололі бабки можна прикрасити білковою глазур’ю. Вийде дуже ошатно.