Про Штаб Нацзахисту та «п’яту колону» Кам’янського

У квітні виповнилось 9 років, як у Кам’янському (тоді Дніпродзержинську) волонтерами Віталієм Чернявським та Олександром Бовкуном була заснована громадська організація, яка допомагала українським військовим та їх родинам, а також вимушеним переселенцям зі Сходу нашої країни. Згодом ця організація перетворилась у Штаб Національного захисту Кам’янського. 
Що зроблено Штабом за ці 9 років, можна дізнатись з інформаційної довідки та на сторінці у facebook “Штаб національного захисту ”м.Кам`янське.
Інформація про діяльність і досвід роботи
Громадської організації «Кам’янський штаб національного захисту ветеранів, інвалідів та членів сімей загиблих бійців АТО»
У квітні 2014 року засновано громадське формування з охорони громадського порядку «Штаб національного захисту у Дніпропетровській області», на підставі якого в жовтні 2014 року за наказом Штабу національного захисту Дніпропетровської області від 14.10.2014 №102  «Про створення штабу», було призначено Віталія Чернявського координатором по створенню Штабу національного захисту у Кам’янькому районі з метою підтримки та допомоги бійцям АТО, сім’ям загиблих (померлих) учасників АТО, бійцям-добровольцям АТО та ветеранів військовослужбовців нашого міста, волонтерську діяльність,та сприяння правохороним органам у охороні правопорядку.
Діяльність ШНЗ спрямовується на:
– охорону правопорядку та державних кордонів України;
– евакуацію загиблих бійців із зони АТО;
– участь  у похованні загиблих бійців АТО, добровольців АТО;
– підтримку сімей загиблих (померлих) учасників АТО та бійців добровольців;
– волонтерську підтримку бійців, які знаходяться у зоні АТО;
– допомогу з юридичних та матеріальних питань військовослужбовцям, родинам загиблих учасників АТО та іншим пільговикам;
– допомогу в отриманні статусу «Учасник бойових дій», «Сім’я загиблого бійця АТО»;
– евакуацію автотранспортних засобів з областей, де проходять бойові дії, а також здійснення  ремонту та повернення даного транспорту на позиції;
– надання для використання автотранспортних засобів в зонах бойових дій;
– допомогу у здійсненні міських заходів для учасників АТО.
За 2014 рік представниками ШНЗ було здійснено збір та доставка волонтерської допомоги, виконано понад 160 поїздок в зону АТО, доставлено близько 100 тон різноманітних видів допомоги – продукти харчування, бронежилети, каски, засоби зв’язку, форма, медикаменти, автотранспортна техніка для підрозділів Збройних сил України, добробатів, батальйону спецпризначення МВС «Дніпро-1». Із зони проведення Антитерористичної операції представниками ШНЗ здійснювалась евакуація поранених бійців до медичних частин, організація та  доставка загиблих бійців родинам нашого міста та області. У 2014 році було створено гарячу лінію для передачі посилок, їх доставку від родин для військовослужбовців.
З травня 2014 року по теперішній час представники ШНЗ здійснили більше 500 виїздів у зону проведення АТО/ООС, також передано понад 50 одиниць автотранспортної техніки.
З початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну у лютому 2022 року на  базі ШНЗ було створено одне з перших ДФТГ, яке сформовано виключно з членів штабу, близько 230 осіб.
На початку повномасштабного вторгнення керівника ШНЗ було призначено радником голови Кам`янської районної військової адміністрації.   Вже з березня 2022 року бійцями ДФТГ було взято під цілодобову охорону об’єкти критичної інфраструктури нашого міста та прилеглих районів, також була надана допомога в будівництві  фортифікаційних споруд (РОП, ВОП) у дев’яти місцях дислокацій у Кам’янському районі.
З 2014 року по теперішній час представники ШНЗ беруть участь в урочистих міських заходах, що виховує у містян почуття патріотизму та гордості за свою країну.
На базі ШНЗ з 2016 року створено майстерню для ремонту автомеханізованої техніки для потреб ЗСУ, правоохоронних органів та інших військових формувань міста та області (ремонт спец-авто техніки, виготовлення військового спец-обладнання для укріплення блок постів).
З початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну представники ШНЗ, на прохання командування військової частини, допомогли евакуювати бронетехніку у кількості 14 одиниць із зони бойових дій у Харьківській обл., яка потрапила під ракетній обстріл.
Було відремонтовано три БТР, один з них передано до поліції Кам’янського району, два інших відправлено до зони проведення бойових дій. З лютого 2022 року двадцять шість одиниць автотранспортних засобів, які надійшли з територій бойових дій,було відремонтовано та направлено  до місць дислокації ЗСУ.
ШНЗ систематично організовує патрулювання з забезпеченням  відповідно до законодавства оперативного реагування на повідомлення громадян стосовно виявлення колаборантів.
Станом на сьогодні у ШНЗ нараховується понад 200 осіб, які входять до складу Штабу. Майже всі мають статус учасника бойових дій, 90%  членів штабу натепер захищають країну в ЗСУ. Загиблих на даний період – 5 бійців.
В 2022 році розпочато будівництво стрілецького полігону, на котрому з березня розпочато підготовку військових навичок бійців ЗСУ, ТРО, поліції та майже всіх військових підрозділів. Здійснюється проведення тренувань та навчання, у тому числі і цивільного населення.
Протягом 2022 року представники ШНЗ брали безпосередню участь у комплектуванні військового спорядження та навчанні військових 99-го Батальону ТРО м. Кам’янське.
За 9 років війни ШНЗ був відзначений нагородами:
Президента України;

Голови Дніпропетровської облдержадміністрації;

Міської влади: грамоти, подяки та відзнака Кам’янського міського голови;

20-ї мотопіхотного батальйону Збройних сил України;

93-ї окремої механізованої бригади;

17-го окремого мотопіхотного батальйону 57 окремої мотопіхотної бригади;

25 окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади;

 92-і ОМРБР імені кошового атамана «Івана Сірка»;

 Керівництва Національної гвардії України; 

Головного управління розвідки МО України;

ГУНП у Дніпропетровській обл.

Здавалося б, важко перебільшити той внесок, який Віталій Чернявський та його команда внесли в зміцнення обороноздатності України, в підтримку наших військових та перетворення Кам’янського у справжній форпост незалежності нашої країни. Але ж час від часу в мережі Інтернет з’являються відверто брехливі публікації та коментарі, які паплюжать честь і гідність волонтерів Штабу, обливають їх і їхню роботу брудом, всіляко намагаються підірвати авторитет тих, хто дійсно захищає Україну від російської агресії. Ось про це і хотілося б поговорити.

Про БТРи у сараї та «п’яту колону»
Серед бруду, який був вилитий на ШНЗ Кам’янського останнім часом, найбільшого розголосу набула історія про те, що начебто Віталій Чернявський разом з іншими активістами крали зброю в зоні бойових дій, після чого торгували нею у тилу. Вже тоді було видно, що ця історія не що інше, як «замовний» матеріал з боку деяких політико-бізнесових кіл Дніпра та Кам’янського, які рвуться до влади в нашому місті і яким дуже заважає Чернявський зі своїм штабом та ДФТГ. Матеріал «замовний» тому що, по-перше, його опублікували лише 2 або 3 Інтернет-видання, які контролюються тими самими політико-бізнесовими колами, про які ми писали вище, інші видання вважали нижче своєї гідності писати цю відверту брехню. По-друге, якби СБУ дійсно затримала Чернявського зі зброєю, то ця справа була б засекречена (до речі, питання – звідки кишенькові видання Дніпра відразу дізналися про затримання Чернявського та інших представників штабу у Харкові?)  І, щоб поставити крапку у цій висмоктаній з пальця «збройній» історії, повідомимо, що Апеляційний суд Харківської області скасував підозру щодо керівників ШНЗ Кам’янського, тобто повністю довів їх невинність і непричетність до будь-яких незаконних оборудок.
Те ж саме можна сказати і про бронетранспортери, які начебто привласнили Віталій Чернявський та його син Марк і які (або ці) БТРи вже стоять у приватних сараях Чернявських. Важко вигадати більшу нісенітницю, ніж ця. Так, у ШНЗ дійсно надходили пошкоджені БТРи з передової, тут вони ремонтувалися власним коштом або за кошти волонтерів, після чого або знову направлялись у війська, або ж у розпорядження поліції. І все це проходило під контролем військових адміністрацій району та області, так що вкрасти БТР і сховати його у себе в сараї просто неможливо. Але авторів нісенітниць це не зупиняло, вони ж діють за принципом сумнозвісного доктора Геббельса: чим нахабніша брехня, тим швидше в неї повірять. А виходить і справді абсурд: невже на численних блок-постах не фіксували переміщення БТРів? І допустили, щоб Чернявські їх заховали у себе в сараї? Якщо так, то виходить, що правоохоронці в Україні «ловлять гав», а не несуть службу.
Після цих історій виникає питання – на чий млин ллють воду, точніше – бруд, автори нісенітниць? Кому дійсно вигідно, щоб люди вважали справжніх українських патріотів крадіями і злодіями, щоб народ не вірив ані владі, ані військовим? І хто виграє від того, що про Україну будуть розповсюджуватись чутки, що буцімто тут крадуть і заробляють криваві гроші на війні? Кінцевий вигодоотримувач тут один – Росія, її керівництво та ФСБ. Саме їх мета – підірвати престиж патріотів та військових в очах українського народу та змусити людей припинити допомагати армії. Також росіянам вигідно, щоб українці не довіряли владі, ані місцевій, ані державній, і тим самим підривали здатність країни до спротиву ворогу. Москві дуже хочеться, щоб у нас не було єдності народу і армії, щоб люди зневажали свою владу, тоді нас буде легше зламати і примусити пристати на умови «авсвабадителей». До того ж, поява таких наклепів в значній мірі підриває довіру до України з боку її міжнародних партнерів, це може привести до скорочення або навіть припинення допомоги, яку нам надають країни Заходу. Тобто, «наїзди» на ШНЗ, на владу, на українських патріотів – це невід’ємна частина так званої «гібридної війни», яку вже багато років веде Росія проти України. І ті, хто вигадує та розповсюджує наклепи проти справжніх патріотів – це й є та сама «п’ята колона», яка всередині України працює на користь Кремля, це й є дуже небезпечний внутрішній ворог. І вже явно прийшла пора, щоб цією «колоною» зацікавились правоохоронці Кам’янського та України. Бо історія вчить, що «п’ята колона» – це дуже велика загроза державі. Наприклад, поняття «п’ята колона» з’явилося 1936 року під час громадянської війни в Іспанії, і саме завдяки зусиллям зрадників з цієї «колони» пав Мадрид. Так що, будемо лише спостерігати, що ще втнуть наші місцеві наклепники, чи, може, держава знайде сили захистити себе і свій народ від внутрішнього ворога?
А судді хто?
Хотілося б сказати декілька слів про тих,хто регулярно пише наклепи в Інтернеті та вважає себе такою собі місцевою «опозицією». Ми не будемо називати їх імен, багато хто з читачів самі здогадаються, та й самі «опозиціонери» впізнають самі себе.
Отже, один з них ще до війни попався на елементарному шантажі та вимаганні грошей у підприємців, за що й опинився у в’язниці. І зараз, замість того, щоб, як то кажуть, замазати рот певною субстанцією і мовчати, щось там смітить в соцмережах. Дійсно, поганому виду немає стиду.
Другий, про якого ми днями писали, розповідав усім, що служить у ЗСУ та знаходиться десь у фронтовій зоні. Але виявилося, що насправді він у тилу, зовсім недалеко від дому, несе службу на блок-пості. Звісно, усіляка служба потрібна і почесна, але ж навіщо брехати про свої начебто фронтові будні?
Третій, отримавши повістку, кілька днів не з’являвся до військомату, а потім завдяки своїм впливовим босам у Дніпрі прилаштувався до тамтешньої тероборони і тим самим ухилився від призову. Цікаво, а що думають з цього приводу правоохоронці?
Четвертий у самий розпал бойових дій опинився за кордоном, де відпочивав на баскетбольному матчі. Як він туди потрапив і як у нього виходить уникати призову в ЗСУ?
П’ятий, хоча й мешкає багато років в Кам’янському, прописався в зовсім іншому місті України і тим самим забезпечив собі недоторканість від місцевого військомату.
Як бачимо, наша «опозиція» – це ті, котрим мешканці Кам`янського не дали жодного голосу на виборах у 2020 році і ті, котрі аж ніяк не поспішають допомогти країні перемогти у війні. У цієї «опозиції» девіз один – чим гірше в місті та Україні, тим ліпше для неї.
Якби ця «опозиція» зробила хоча б 1% від того, що робить ШНЗ у Кам’янському, тоді до її голосу можна було б прислухатися. А то виходить, як у народній мудрості: язиком молоти – це ж не плуга перти.
І ще одна цікава деталь. За період з 2014 року в Кам’янському виникали десятки громадських організацій, які оголошували своєю метою допомогу українським військовим та вимушеним переселенцям. І майже всі вони кудись щезали через декілька місяців свого існування, бо були створені окремими місцевими політиками для того, щоб піаритись на темі війни, особливо перед виборами. Де тепер ці організації – мало хто знає, як не знає і того, куди поділись зібрані у людей гроші. Навпаки, ШНЗ функціонує постійно, і тут готові звітувати про кожну копійку для фронту.
Тому Штабу Національного захисту Кам’янського хочеться побажати успіхів і обов’язкової Перемоги. Не лише над «асвабадителями» з Росії, а й над тими, хто підігрує їм у нашому місті та Україні в цілому.
Слава Україні, разом до Перемоги!!!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *