Кам’янчан запрошують до центра планування сім’ї

З 9 по 15 травня проводиться Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я.

Його мета – привернути увагу урядових, громадських організацій, медичних працівників і широких верств населення до вирішення проблем планування сім’ї і репродуктивного здоров’я та подолання негативних тенденцій демографічної ситуації в Україні.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), репродуктивне здоров’я – найважливіша складова загального здоров’я людини. Це стан повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, що характеризує здатність людей до зачаття і народження дітей, можливість сексуальних відносин без загрози захворювань, що передаються статевим шляхом, гарантію безпеки вагітності, пологів, виживання і здоров’я дитини, благополуччя матері, можливість планування наступних вагітностей, в т. ч. і попередження небажаної вагітності.

Планування сім’ї – надійний спосіб збереження та покращання здоров’я жінок та дітей. Відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків, передбачає оволодіння знаннями про те, з якого віку можна народжувати дітей, скільки мати дітей, яких інтервалів дотримуватись між пологами, а головне – практикувати здорову по відношенню до себе та майбутнього покоління поведінку.

Міцна родина, повага до матері та батька – споконвічні цінності українського народу, а дружна сім’я є головною складовою частиною життя та успішності кожної людини. Діти і жінки – це завжди цінність у будь-якому суспільстві, тому що діти – це майбутнє нації, а жінки дають потомство. Материнство – важлива та почесна місія для жінки, адже мама дає життя, продовжує рід. Проте кожна вагітність повинна бути бажаною, а батьки майбутньої дитини – здоровими. Дуже важливо знати методи запобігання небажаної вагітності. Це допоможе уникнути аборту – шкідливої та небезпечної для здоров’я жінки операції, яка не лише руйнує плід, а й спричиняє як моральні, так і фізичні страждання, несприятливо діє на загальний стан здоров’я жінки та репродуктивну систему, є однією з причин гінекологічних захворювань в майбутньому. Сучасна медицина пропонує різноманітні методи запобігання небажаної вагітності. Види та засоби контрацепції відрізняються один від одного дією на організм, ефективністю та зручністю застосування. Вибір засобу рекомендується здійснювати спільно з лікарем, який врахує стан Вашого здоров’я, спосіб життя, індивідуальні особливості. Це особливо важливо при застосуванні гормональних контрацептивів для жінок.

Поряд з необхідністю використання контрацепції, існує протилежна проблема – безпліддя, частота якого складає від 10 до 20%. Воно є одним з інтегральних показників стану репродуктивного здоров’я, а безплідний шлюб – особливо важлива проблема в соціальному, медичному та індивідуально-психологічному плані, яка розглядається як прямі репродуктивні втрати. Вважається, що в Україні кожна п’ята подружня пара є безплідною, кожна шоста жінка має розлади гормонального фону, спостерігається прогресивний ріст чоловічого безпліддя.

Безпліддя – серйозний діагноз. Його можна поставити тільки в профільному лікувальному закладі на підставі неодноразово проведених обстежень. Лікування, підбирається індивідуально в залежності від виду захворювання, причин виникнення, віку пацієнта та показників лабораторних обстежень. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням!

У нашому місті функціонує Центр планування сім’ї та репродукції людини (КНП КМР «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3»), основною функцією якого є проведення низки заходів, направлених на народження запланованих дітей, лікування безпліддя, корекцію станів, що призводять до порушення репродуктивної функції.

Якщо у Вас виникнуть питання – Ви завжди зможете отримати консультацію кваліфікованих спеціалістів за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам’янське, проспект Свободи, 20А, 4 поверх. Запис по телефону: 096 105 38 00

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *