Як мешканцям Дніпропетровщини отримати державну допомогу на ремонт пошкодженого житла

Відсьогодні мешканці Дніпропетровщини можуть скористатися новою державною програмою єВідновлення. Вона передбачає виплату допомоги на ремонт понівеченого через війну житла. Найперше, осель із незначними пошкодженнями, які можна швидко привести до ладу. Йдеться про заміну вікон, дверей, перекриття даху. 

«Нову послугу максимально цифровізували та спростили для людей. Подати заявку за програмою єВідновлення можна в Дії буквально за декілька кліків», – зазначив заступник начальника Дніпропетровської ОВА Іван Начовний.

Він додав, що спершу власнику побитого житла потрібно подати заяву про пошкоджене майно. Зробити це можна у ЦНАПі або через портал Дія. Усі дані повинні бути внесені до відповідного електронного Реєстру.

Далі слід відкрити спеціальний рахунок єВідновлення в одному з банків-партнерів держпрограми. Разом із тим подати заяву вже безпосередньо на матеріальну допомогу. Далі чекати на комісію від місцевого самоврядування. Її представники проведуть огляд пошкодженої нерухомості, оцінять  збитки, визначать суму виплати.  Рішення має бути протягом місяця.

Допомога надаватиметься в безготівковій формі на банківський рахунок. Кошти можна використати протягом 1 року з дня їх отримання. Виключно на придбання будівельних матеріалів або на оплату робіт.

Першочергово матеріальна допомога надаватиметься мешканцям із вразливих категорій. Зокрема, членам родин загиблих військових, багатодітним сім’ям, людям з інвалідністю, дітям-сиротам, опікунам, прийомним батькам.

Подавати заявку можна повторно, якщо після ремонту будівля знов зазнала пошкоджень внаслідок російської військової агресії.

Жителі окупованих територій зможуть претендувати на виплати вже після їх звільнення.

Поки що не передбачена державна допомога тим, хто вже самотужки відремонтував своє житло. Над механізмом відшкодування вже працюють.

Незабаром планують запустити програму компенсації за зруйноване майно:  квартири, кімнати в гуртожитках, приватні будинки, садові й дачні садиби. Збираються надавати житлові сертифікати, за допомогою яких можна буде придбати нове помешкання.

Загалом за час повномасштабного вторгнення в Україні зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тис багатоповерхівок та понад 142 тис приватних будинків.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *