На Дніпропетровщині виявили сказ у домашньої собаки

У травні 2023 року на території П’ятихатської територіальної громади виявили сказ у домашнього улюбленця. В Дніпропетровській області це не перший випадок — в 2023 році інтенсивність захворювань зросла. Фахівці вживають заходи проти епідемії та поширення хвороб для уникнення випадків сказу серед людей та тварин. 

Про це пише Інформатор з посиланням на публікацію  ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”.  Зазначається, що збудником сказу у дикій природі, як і раніше залишається червона лисиця. Станом на 5 травня 2023 року у регіоні зареєстрували 12 випадків сказу тварин проти 6 за аналогічний період 2022 року. Так, у січні — 4 випадки, у лютому — 7, у березні та квітні — 0.

Як розпізнати сказ у тварини

  • Головна ознака хворих тварин — зміна поведінки. Так, дикі тварини втрачають обережність та з’являться у населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та свійських тварин. А ось домашні тварини не приймають звичну їжу, стають неспокійними, агресивними та кусають людей.
  • “Слина хворої тварини містить в собі вірус сказу ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може також від тварин, які зовні виглядають здоровими”, — йдеться у повідомленні.

Як людині уникнути захворювання? 

  • Уникайте контактів з безпритульними та дикими тваринами;
  • у разі укусу або ослинення підозрілою (невідомою) чи дикою твариною — промити місце укусу струменем теплої води з милом, потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога швидше звернутися до лікарні;
  • у разі укусу або ослинення відомою твариною, встановити за нею ветеринарне або власне спостереження, для цього з’ясувати прізвище та адресу власника тощо;
  • своєчасно робити щорічні щеплення від сказу  домашнім тваринам.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *