До уваги кам’янчан: в червні проведуть перерахунок пенсій

Перерахунок пенсій проведуть 1 квітня 2023 року, так би мовити, заднім числом. Проте нарахування підвищених виплат відбудуться вже у червні цього року. Таким чином у перший місяць літа пенсія прийде відразу за квітень, травень і червень. Такі зміни пов’язані з отриманням даних про сплачені внески із заробітних плат у поточному році, які надходять до Пенсійного фонду із запізненням.

Про це йдеться в повідомленні Пенсійного фонду України (ПФУ).

Хто отримає підвищення пенсії

Цьогорічний перерахунок пенсій торкнеться тих пенсіонерів, які продовжують працювати та накопичили потрібну кількість стажу для перерахунку.

Умови для отримання доплати:

  • мати не менше 35 років стажу
  • мати виплату у розмірі щонайменше 7 000 гривень

Ті, хто підпадають під ці вимоги, зможуть отримати підвищення 1 200 гривень до своєї пенсії. Звісно, розміри виплат будуть відрізнятися та залежати від суми заробітної плати.

Крім того, перерахують пенсію:

  • пенсіонерам, які працюють та які станом на 1 березня отримали право на перерахунок, отримавши 24 місяці стажу
  • пенсіонерам, від моменту призначення пенсії яких або попереднього перерахунку минуло 2 роки

Тобто якщо пенсіонер продовжує працювати, але отримав перерахунок минулого року, у 2023 році його вже не отримає.

Як зміняться виплати українським пенсіонерам у 2023 році

За словами старшої наукової співробітниці Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідії Ткаченко, основне підвищення пенсій уже відбулося.

“Пенсійний фонд повідомляв, що середнє збільшення пенсії під час березневої індексації – на близько 500 грн. Переважна більшість пенсіонерів отримали щонайменше 100 грн, максимум – 1500 грн. І, звичайно, з них більшість отримала від 100 до 400 грн”, – сказала вона.

Таким чином завдяки індексації середня пенсія в Україні перевищила 5 000 гривень, тобто підвищення відбулося майже на 20%.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *