Рецепт дня: Борщ із карасями, улюблений рецепт Тараса Шевченка

Легендарний український поет та художник Тарас Шевченко в очах більшості виглядає суворим, аскетичним патріархом. Мало хто знає, що насправді Шевченко дуже цінував швидкоплинні радощі життя. Поет так само, як більшість із нас, любив смачно поїсти, віддаючи належне рецептам рідної країни. Багато хто з них, до речі, зберігся досі. До них належить і головний предмет обговорення сьогоднішньої статті, «Борщ Шевченка», відомий також як одеський борщ із карасями.

Рецептів борщу існує безліч. У більшості їх серед інгредієнтів згадується м’ясо. Але одесити і тут відзначились! Жителі Перлини біля моря замість м’яса пристосувалися класти рибу в борщ. І гіршою від цього знаменита страва не стала! Навпаки, вишуканий смак одеського борщу з карасями прославився на віки.

Складові
6 невеликих карасів (можна використовувати й іншу невелику рибу до смаку), 1 ст. л. борошна, 1 буряк (великий), 1 цибулина (середня), 4 картоплини (середні), 1 морква (середня), 200 г капусти, 200 мл томатного соку, олія соняшникова, сіль, спеції, лавровий лист.

Приготування
1. Посоли і запаніруй у борошні заздалегідь очищених карасів. Потім обсмаж рибу з обох боків у соняшниковій олії до рум’яної скоринки. Коли будуть готові, дай їм полежати на паперових рушниках, щоб ті вібрали зайву олію.

2. Почисти буряк, цибулю, картоплю та моркву. Цибулю наріж кубиками, потім обсмаж до м’якості. Моркву з буряком натри на тертці, додай до обсмаженої цибулі, долий томатного соку і все разом тушкуй 5-7 хвилин. Потім часткою ще 150 мл води, доведи до кипіння, після чого тушкуй на повільному вогні ще 10 хвилин.

3. Очищену картоплю наріж невеликими кубиками, висип у каструлю і залий 2 л води. Додай 2 щіпки солі та вари на середньому вогні 20 хвилин. Після цього додай туди подрібнену капусту і вари ще 10 хвилин.

4. Тепер у цю ж каструлю додай овочі зі сковороди. Докинь 3 горошини запашного перцю, 2 лаврових листи, посоли і поперчи за смаком. На повільному вогні вари 5-7 хвилин. Потім додай смажених карасів та вари ще 7–10 хвилин.

5. Ось і все, «Борщ Шевченка» готовий. Подавай з карасем у тарілці та насолоджуйся вишуканим смаком. Смачного!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *