До уваги кам’янчан: що буде з цінами на ягоди

Холодна та дощова весна призведе до дефіциту кісточкових. Цього літа буде мало абрикосів та аличі, а також ранньої черешні. Під питанням урожай сливи, вишні та пізньої черешні, оскільки все залежить від погоди у другій декаді травня. А от із ягодами все більш-менш стабільно, за винятком полуниці. Прогноз врожаю та цін публікує видання https://vesti.ua/.
Заморозки наприкінці квітня 2023 року, коли у північних областях були нетривалі нічні заморозки, коли температура опускалася до – 4 °С, завдали істотної шкоди ягідним квітковим плантаціям. Наприклад, у ніч з 11 на 12 травня 2023 року в низці центральних регіонів України, зокрема Черкаської та Вінницької, стовпчики термометрів опустилися нижче нуля на поверхні ґрунту. Це частково пошкодило насадження суниці садової, яка перебувала в активній фазі цвітіння, повідомляють фахівці EastFruit.
Щодо інших регіонів України, то виробники здебільшого повідомляли про стабільний стан квітучих ягідних кущів.
На думку експертів, доля подальшого врожаю фруктів та ягід в Україні та сусідніх країнах все ще залежить від майбутніх природно-кліматичних факторів, оскільки заморозки в минулих сезонах були аж до настання першого літнього місяця. Крім цього, за такої погоди у рослин розвиваються специфічні хвороби, вони схильні до гниття. Цього року початок ягідного сезону відсувається ще й через велику кількість похмурих днів у березні-квітні, а ягодам потрібне сонце та тепло, зазначила консультант із вирощування ягідних культур Ірина Кобринець.
Однак, сьогодні на прилавках почала з’являтися українська полуниця (до цього продавалася переважно турецька).
“Ціна поки що орієнтовно 200 грн за кілограм, можна знайти по 180 грн, але очікувати, що вона найближчим часом впаде, не варто. Її буде мало, тому що немає більшої частини півдня країни”, – наголошує президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник.
По-перше, буквально на місяць була затримка сезону розвитку. По-друге, значно подорожчало вирощування. Втім, сезон лише починається. Поки що на прилавках можна побачити ягоду з Одеської області та із Закарпаття. Аграрії стверджують, що проблем з малиною, лохиною, смородиною та іншими ягодами не має бути. Лохини в Україні взагалі вирощують більше, ніж можуть з’їсти.
З кісточкових найбільше не пощастило абрикосам та аличі, які зацвітають одними з перших. У 2023 році процес запилення більшості кісточкових фруктів припав на дощовий та вітряний період. Саме на початку травня, коли тривало чи закінчувалося цвітіння, почалося формування плодів, була холодна та дощова погода. Як зазначили в Українському гідрометцентрі, на багатьох площах південних, окремих площах центральних, східних та північних областей в абрикос було відзначено ураження грибковими хворобами, зав’язі не утворювалися через квітневі дощі в період цвітіння.
І, як зазначають аграрії, з українськими абрикосами, аличею та сливами буде туго. Хоча сьогодні їх уже активно завозять із Узбекистану та Таджикистану та продають за ціною полуниці – орієнтовно по 200 грн.
“Усе буде ясно через тиждень-півтора. Якщо погода буде теплою та сухою, тоді можна буде розраховувати на врожай черешні та вишні. Якщо буде дефіцит українських фруктів, їх привезуть з-за кордону. Щоправда, з урахуванням логістики ціни кусатимуться. Але буде все”, – зазначає Тарас Баштанник.
Як зазначив голова громадської ради “Укрсадвинпром” Володимир Печко, розраховувати на великий урожай українських ранніх фруктів та ягід не доводиться. У більшості регіонів підвела погода.
“Якщо не буде свого врожаю, купуватимемо за кордоном. Імпорт завжди дорожчий, і якщо раніше 10 доларів за кілограм було більш-менш непоганою сумою, то сьогодні для більшості українців вона стане непідйомною. Але дешевих фруктів не буде”, – наголосив Володимир Печко.
Сусідня Молдова, яка постачала велику кількість садівницьких культур і відносно недорого, цього року теж збиратиме із запізненням на тиждень – десять днів від торішніх графіків. Причина у прохолодній погоді у квітні та на початку травня, що затримало процес вегетації ранньої черешні та абрикосів у всіх районах країни. За попередніми прогнозами, черешня в Молдові достигне лише до середини червня, такі ж прогнози й з абрикосами. Але великого врожаю не очікують. А чіткіше прогнози можна буде вибудовувати у червні. Принаймні у Молдові роблять ставку на пізніші сорти.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *