Дніпровського олігарха підозрюють у співпраці з росіянами

Олігарх Костянтин Жеваго, співвласник компанії Ferrexpo, вважає олігарха Ігоря Коломойського причетним до справи про невизнання дійсної купівлі його компанією 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в 2002 році. Про це він заявив в інтерв’ю Forbes.
У вересні минулого року компанія Ferrexpo plc програла апеляцію у судовій суперечці з колишніми акціонерами про визнання недійсним договору купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК). Вже у квітні Велика Палата Верховного суду скасувала це рішення.
“Це російські власники, у яких ми придбали цей пакет акцій у 2002 році. Це Бабаков, Гінер, Воєводін. 100% до цього належить Коломойський, бо він є їхнім партнером у “Дніпроспецсталі” та інших активах в Україні. Вони були партнерами у Нікопольському заводі феросплавів разом із Пінчуком”, — зазначив Жеваго, відповідаючи на запитання, хто може бути замовником справи.
Він додав, що директори британських компаній, які намагалися відібрати цей пакет на 40% акцій Полтавського ГЗК, є директорами багатьох кіпрських компаній і Коломойського, і Бабакова, Воєводіна і Гінера.
Порушення цієї справи Жеваго розцінює як шахрайство.
“Вони отримали справедливу ціну за продані у 2002 році акції. Угодою було задоволено обидві сторони”, — зазначив бізнесмен.
Після купівлі у три гірничо-збагачувальні комбінати було вкладено $3,2 млрд, з яких у Полтавський ГЗК — близько $1,8 млрд.
“Я розумію, що є величезна спокуса отримати 40% від $1,8 млрд. Спочатку йшлося про компенсацію. Вони приходили раз на два роки. Я відмовлявся спілкуватися, але вони намагалися знаходити мене через різних корумпованих політиків, партнерів чи десь у Лондоні, Нью-Йорку. І весь час це було на порядку денному”, – констатував Жеваго.
Також Жеваго не виключає, що у разі передачі частки ГЗК росіянам держава через Офіс президента могла розвідати можливість націоналізувати цей пакет акцій.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *