У Дніпропетровському дитячому будинку-інтернаті знущалися над дітьми

У КЗ «Дніпропетровський дитячий будинок-інтернат» Дніпропетровської обласної ради провели перевірку. Шокуючими фактами про умови, у яких проживають діти, поділився у своєму Telegram-каналі уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє «Дніпро Оперативний».

У цьому будинку-інтернаті проживають 22 дитини та 53 повнолітніх підопічних. Як з’ясувалося, вихованці живуть в антисанітарії, зазнають насильства і не мають укриття, де можна було б сховатися від обстрілів.

Що виявила моніторингова група у Дніпропетровському дитячому будинку-інтернаті:

  • одного вихованця тримали у ліжку зі зв’язаними руками. Персонал дозволяє собі застосовувати до підопічних фізичне обмеження без правових підстав;
  • систематичні випадки отримання тілесних ушкоджень;
  • діти потребували санітарно-гігієнічного догляду, їхня постіль була брудною, а одяг – зношеним.
  • у дитячому будинку-інтернаті немає укриття. Під час «повітряної тривоги» вихованці змушені залишатися або у кімнатах, або у коридорі.
  • дітей та осіб з інвалідністю транспортують ліфтом, який непридатний до експлуатації;
  • деякі приміщення потребують термінового ремонту;
  • у дітей дуже мало особистого простору, що порушує їхнє право на конфіденційність.
  • таргани в харчоблоку.

За результатами перевірки відповідні листи реагування були направлені до правоохоронних органів та Дніпропетровської ОВА.

Ювенальні прокурори порушили кримінальну справу

Як повідомили у пресслужбі Дніпропетровської обласної прокуратури, ювенальні прокурори вже розпочали кримінальне провадження за фактом неналежного виконання обов’язків з охорони життя та здоров’я дітей (ч. 1 ст. 137 КК України). Наразі встановлюються всі обставини та причетність працівників закладу.

Як коментують перевірку у Дніпропетровській ОВА

Начальниця управляння інтегрованих соціальних послуг департаменту соцзахисту населення ОВА Тетяна Кокшарова заявила, що заклад перевірили спеціалісти служби у справах дітей та представники департаменту соцзахисту, проте ніяких порушень не виявили.

«Після опублікування релізу Офісу Омбудсмана щодо кричущих порушень в Дніпропетровському дитячому будинку-інтернаті одразу була сформована група з представників нашого департаменту і Служби у справах дітей. Без попередження ми приїхали до закладу, щоб перевірити ті факти, які були обнародувані Офісом Омбудсмана. Пройшли і подивилися майже всі приміщення, які є в закладі. Перш за все, це їдальня, бо були зауваження щодо антисанітарії на кухні, житлові кімнати, медичний блок, актову залу, ігрові і учбові кімнати. Також оглянули коридори і приміщення, де діти знаходяться під час тривоги. Бо в цьому закладі відсутні укриття. Тому підопічні і персонал користуються правилом двох стін. Вони під час тривоги перебувають у коридорах, на стільцях і м’яких пуфах. Наразі ОВА розглядається питання щодо встановлення мобільних укриттів в цьому будинку-інтернаті.
Перевірили і умови проживання дітей з дуже важкими захворюваннями, які не ходять. І це правда, що вони можуть нашкодити самі собі, бо мають неконтрольовані рухи руками і ногами. Наші спеціалісти побачили, що одна дитина була м’яко зафіксована за допомогою футболки. Ми запропонували зняти пов’язку, але побачили, як дитина одразу почала бити себе по обличчю. Тому я вважаю, що висновок до катування, про який заявили в Офісі Омбудсмана, повинні робити в прокуратурі. Ми побачили, що ніхто дітей не б’є. І неможливо біля кожної такої дитини, а там їх 22-є, посадити працівника. Дітей спеціальними сертифікованими ременями не фіксують, цей засіб застосовується тільки для дорослих. І в закладі такі є – це підопічні психо-неврологічного інтернату, які тимчасово знаходяться в вище вказаному закладі. При нас у них були напади, і керівником закладу була викликана поліція і психіатрична бригада, щоб відправити їх в обласну психіатричну лікарню», – сказала вона.

Тетяна Кокшарова додала, що антисанітарії в закладі вона не побачила. Наразі в закладі ведуться ремонтні роботи, чим і пояснюється той факт, що в деяких кімнатах проживає більше людей, ніж дозволено нормами. До кінця червня ремонтні роботи повинні бути завершені.

Також вона пояснила і фото з обірваними шпалерами. Сказала, що так іноді ведуть себе підопічні психо-неврологічного профілю, і якось вплинути на такі їхні дії дуже важко.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *