Змінюється розмір плати за абонентське обслуговування: офіційна заява Аульського водоводу

З 1 травня 2021 року набрав чинності Закон України від 03.12.2020 № 1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (далі – Закон № 1060).

Законом № 1060 внесено суттєві зміни до Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Згідно з внесеними змінами, змінено концепцію застосування до споживачів комунальних послуг плати за абонентське обслуговування та змінено склад витрат, які включаються до плати за абонентське обслуговування

Відповідно до статті 1 Закону України від 09.11.2017 № 2189 «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг, що включає витрати виконавця пов’язані:

– з укладенням договору про надання комунальної послуги;

– здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

– нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги;

– обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом;

– а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та  поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Плата за абонентське обслуговування розраховується виконавцем комунальної послуги, виходячі з його витрат та не включається до структури тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Розмір плати за абонентське обслуговування не може перевищувати гранічного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України.

Граничний розмір плати за абонентське обслуговування затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №808 (із змінами та доповненнями) і залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Станом на 01.01.2023 р. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №808 (із змінами та доповненнями) граничний розмір плати за абонентське обслуговування складає:

  • за послугу з централізованого водопостачання – 38,07 грн. з ПДВ
  • за послугу з централізованого водовідведення – 38,07 грн. з ПДВ
  • разом – 76,14 грн. з ПДВ.

Плата за абонентське обслуговування не є ліцензованим видом діяльності та відноситься до інших видів діяльності підприємства, який не повинен бути збитковим, що перевіряється при впровадженні заходів контролю з боку регулятора – НКРЕКП.

Враховуючи збільшення витрат на складові плати за абонентське обслуговування з початку 2023 року та отримання збиткових результатів діяльності за підсумками 5 місяців 2023 року, КП ДОР «Аульський водовід» встановлює плату за абонентське обслуговування на 1 абонента у місяць з 01.07.2023 в наступних розмірах:

  • за послугу з централізованого водопостачання – 23,30 грн. з ПДВ
  • за послугу з централізованого водовідведення – 10,86 грн. з ПДВ
  • разом – 34,16 грн. з ПДВ
    Зображення видалено.

Плата за абонентське обслуговування (по кожній комунальній послузі) має фіксований розмір у розрахунку на 1 абонента (споживача) в місяць та сплачується щомісячно протягом року. Розмір плати за абонентське обслуговування не залежить від кількісних показників водоспоживання.

Для фізичних осіб (населення) абонентська плата нараховується щомісячно у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок.

Для юридичних осіб, незалежно від форм власності та відомчої належності, фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб, які є власниками або орендарями нежитлових приміщень та мають договори на послуги з КП ДОР «Аульський водовід», абонентська плата нараховується по кожному об’єкту договору окремо.

15.06.2023
Адміністрація КП ДОР “Аульський водовід”

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *