Очільник екокомісії Кам’янського: “Теракт на Каховській ГЕС – злочин проти українського довкілля “

Підрив дамби Каховської ГЕС, який окупаційні війська здійснили 6 червня, матиме катастрофічні наслідки для довкілля України і населення кількох регіонів. Відповіддю з боку світової спільноти має стати радикальний санкційний тиск і впровадження екорепарацій, як окремого виду компенсацій. Таку думку висловив голова екологічної комісії м. Кам’янського Олександр Лукашов в своєму блозі “Кухня війни або “Экогеноцид по-освободительски”. 
Остаточної оцінки наслідків трагедії ще немає, проте вже можна говорити про  їх надзвичайні масштаби, зазначив він. За оцінками Мінприроди, розмір збитків лише довкіллю вже перевищив 55,6 млрд гривень. Південь України може перетворитись на пустелю, а під загрозою зникнення опинились 333 види рослин і тварин. Вже фіксують загибель червонокнижних тритонів через їх потрапляння до Чорного моря, де вони не виживають.
Важка ситуація також одразу в чотирьох нацональних парках: «Нижньодніпровський», «Великий луг», «Кам’янська січ», «Білобережжя Святослава». В «Кам’янській січі» рівень води знизився на 11 метрів, також міліє акваторія парку «Великий луг».
«Понесла збитки й Дніпропетровщина. В результаті різкого падіння рівня води в Мар’янському Зеленодольської громади Криворізького району стався масовий мор риби. За інформацією обласної військової адміністрації загинуло 855 кілограмів риби на загальну суму понад 7,6 мільйонів гривень. Це ніщо інше, як екоцид», – зазначив Олександр Лукашов.
Через знищення дамби фактично перестало існувати Каховське водосховище. Без води лишились понад 200 тисяч мешканців Нікопольського і частини Криворізького районів Дніпропетровської області. Більш того, мешканцям підтоплених населених пунктів Херсонщини загрожують спалахи таких хвороб, як гепатит А, сальмонельоз і навіть холера. Це може відбутись через змішування каналізаційних вод з питною та підземними.
Проте найбільша загроза, зазначає Олександр Лукашов, – у хиткій ситуації на Запорізькій АЕС. Її охолодження відбувалось завдяки водам Каховського водосховища. Тепер цей процес можливий лише за рахунок ресурсів власних прудів-охолоджувачів станції. Враховуючи, що найбільша атомна електростанція Європи перебуває під російською окупацією, розвиток ситуації може стати непередбачуваним.
Очільник екологічної комісії Кам’янського вважає, що світова спільнота має дати максимально жорстку відповідь на скоєний військовий злочин.
«Санкційний тиск повинен стати зашморгом, який унеможливить нормальне функціонування  економіки агресора, не кажучи про фінансування війни. Логічним її завершенням має бути беззаперечна перемога України і потужні компенсації, які населення країни-агресора сплачуватиме протягом життя кількох поколінь. А ще — екорепарації, що за співпраці зі світовою спільнотою стануть окремим масивом виплат», – підкреслив Олександр Лукашов.
Він додав, що важливим є питання участі росії в світових об’єднаннях та структурах. Нагадаємо, що рф досі є членом Ради безпеки ООН, а в квітні навіть обіймала посаду головуючого в Організації Об’єднаних націй.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *