На Дніпропетровщині запрацював тренінговий центр судово-медичної ідентифікації

В області поновили роботу тренінгового центру судово-медичної ідентифікації. Приміщення відремонтували і оснастили технічно. Відтепер тут збиратимуть фахівців, які займаються пошуком зниклих та встановленням осіб загиблих. Міжнародні експерти-практики проводитимуть для них лекції. Буде й практика. Все, щоб поіменно знати жертв російських загарбників. А ще – ретельно підготувати доказову базу щодо їхніх злочинів.

«Маємо майже 270 районних підрозділів судово-медичної експертної служби. По обласному у кожному регіоні. Їх координує науково-експертна установа МОЗу, ­– зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. – Починаючи з 2014-го саме Дніпропетровщині і Харківщині міжнародні партнери допомагають вдосконалюватися у питанні ідентифікації невпізнаних тіл».

Мова про жертв країни-агресорки. Цивільних та військових. Тих, чиї тіла тривалий час залишалися на окупованих територіях.

«Звільнені від окупантів українські землі – суцільне місце злочину. Людські жертви, місця масових захоронень… Важливо встановити особистість кожного загиблого. А ще – з’ясувати час та причини смерті. Це доказова база проти російських вбивць. Вона має бути повною і ретельно зібраною», – сказав начальник ОВА Сергій Лисак.

Для цього на Дніпропетровщині відкрили тренінговий центр судово-медичної ідентифікації. Два роки він був зачинений. Нині його відремонтували та оснастили технічно.

«Тут навчатимуть процесам ідентифікації загиблих. З урахуванням міжнародних стандартів. Учасниками тренінгів, які проходитимуть у центрі, будуть судмедексперти, медики, правоохоронці та надзвичайники з усієї країни. Ті, хто так чи інакше долучений до пошуку зниклих, транспортування тіл, встановлення їхньої особистості», – пояснив начальник бюро судово-медичної експертизи Валерій.

З облаштуванням локації для тренінгів допомогли міжнародні партнери. Вони й привозитимуть сюди експертів, котрі ділитимуться досвідом із нашими фахівцями.

«Ми будемо запрошувати різних топових спікерів. Саме зараз лекції і практичні заняття будуть про проведення аналізу ДНК. Їх вестиме генетик Вільям Гутвін. Він працює в університеті Престона і є один з найкращих спеціалістів у світі», – додав судово-медичний координатор МКЧХ в Україні Андрес Родригесс Зорро.

Вже сьогодні у центрі зібралися перші слухачі. Їхній курс триватиме тиждень.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *