До уваги кам’янчан!

Управління охорони здоров’я Кам’янської міської ради повідомляє, що на сьогоднішній день система охорони здоров’я перебуває в процесі реформування. Зокрема це стосується і первинної медичної допомоги. В результаті реформування докорінно зміниться система фінансування закладів первинної медичної допомоги, вони отримають більше можливостей для реалізації головної мети – надання якісної, швидкої та кваліфікованої первинної медичної допомоги. Так як заклад перетвориться у комунальне некомерційне підприємство, головний лікар зможе самостійно вирішувати кадрові питання, питання оплати праці, відкривати рахунки в установах банків, напряму отримувати кошти від Національної служби здоров’я України (далі – НЗСУ), реалізовувати принцип «гроші ходять за пацієнтом» та інше. За рахунок коштів міського бюджету заклади оснастять необхідною комп’ютерною технікою для роботи з медичною інформаційною системою, що в свою чергу дасть змогу створити електронні медичні картки пацієнтів, записуватися на прийом до лікаря он-лайн або ж запровадити систему електронної черги, створювати електронні направлення до вузького спеціаліста, виписувати електронні рецепти для отримання ліків та листки непрацездатності для пацієнтів, відмовитися від застарілої та громіздкої паперової звітності, що значно спростить роботу лікаря, який зможе приділяти більше часу на прийом пацієнтів.

На даний час первинну медичну допомогу в місті Кам’янське надають наступні заклади: комунальний заклад охорони здоров’я Кам’янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1», комунальний заклад охорони здоров’я Кам’янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», комунальний заклад охорони здоров’я Кам’янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» та Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина №8 Міністерства охорони здоров`я України».
Особливості впровадження реформи фінансування та бюджетного законодавства зобов’язують автономізуватися та підписувати договори з НСЗУ одразу всі заклади окремого бюджету, тобто всі заклади міста, району або ОТГ.

Центри первинної медико-санітарної допомоги, які знаходяться у комунальній власності перебувають на завершальному етапі процедури перетворення в комунальні некомерційні підприємства, а ДЗ «СМСЧ №8 МОЗ України», яка обслуговує населення в кількості 21 832 чол. (всього в місті зареєстровано 243 643 чол.), не зможе отримувати кошти через Національну службу охорони здоров’я України, так як рішення про перетворення повинно прийматися власником (на даний час – Міністерство охорони здоров’я) та відповідно до п.4 Вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з якими головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, затвердженого постановою КМУ №391 від 28.03.2018 року, зазначена вимога: «реєстрація надавача як юридичної особи (крім державної або комунальної установи) або як фізичної особи-підприємця.».
Тому, виникла гостра необхідність передачі прикріпленого населення та лікарів, які надають перинну медичну допомогу (сімейні лікарі, дільничні терапевти та дільничні педіатри) із ДЗ «СМСЧ №8 МОЗ України», який фактично надає вторинну допомогу, центрам первинної медико-санітарної допомоги міста Кам’янське. Управління охорони здоров’я опрацьовує механізм передачі та запевняє, що кожного лікаря буде працевлаштовано, а кожен мешканець міста зможе отримати якісну медичну допомогу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *