На Дніпропетровщини створять жіночі ініціативні групи, що допомагатимуть жертвам насильства

На Дніпропетровщині впроваджують проєкт підтримки жінок, постраждалих від насильства. У Дніпрі, Кривому Розі, Синельниковому, Обухівській та Підгородненській громадах створять ініціативні групи. До них увійдуть активні і вмотивовані мешканки, які консультуватимуть постраждалих щодо безкоштовної юридичної, психологічної та медичної допомоги. Про це йшлося під час зустрічі в ОВА з представницями ООН Жінки. 

«Не варто толерувати і замовчувати насильство. В регіоні діють 87 спеціалізованих служб, куди можуть звернутися постраждалі. Це мобільні бригади, цілодобові притулки, центри соціально-психологічної допомоги, консультативні служби, кризові кімнати», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Ірина Грицай.

«Переймаємо міжнародний досвід та посилюємо способи реагування на насильство в регіоні. В нагоді стане проєкт, який втілюють ООН Жінки разом з активістами», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.

Його мета – запобігти гендерному насильству, підвищити обізнаність серед жінок та покращити їхній доступ до правосуддя.

«З початком повномасштабного вторгнення ООН Жінки посилили присутність в регіоні. Прагнемо допомогти переселенкам та поглибити співпрацю з громадами. В рамках проєкту EU4Recovery зосереджуємося на запобіганні, реагуванні, підвищенні обізнаності про гендерно зумовлене насильство. Постраждалі мають знати, куди вони можуть звернутися та отримати допомогу. А усі служби – оперативно реагувати і протидіяти таким злочинам», – підкреслила голова Представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш.

Задля цього у громадах створять жіночі ініціативні групи, які співпрацюватимуть з представниками влади. Активні мешканки пройдуть відповідне навчання. Потім – супроводжуватимуть і консультуватимуть постраждалих, як отримати безкоштовну допомогу – юридичну, психологічну, медичну.

«У липні проєкт стартує у Дніпрі, Кривому Розі, Синельниковому, Обухівській та Підгородненській громадах. Протягом десяти місяців зустрічатимемося з мешканками районів, місцевою владою, правоохоронцями. Проводитимемо інформаційні сесії, просвітницькі заходи, тренінги серед населення», – розповіла координатор з теми сексуального гендерно зумовленого насильства благодійного фонду «Слов’янське серце» Катерина Ханєва.

Проєкт «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» впроваджують ООН Жінки та ПРООН за підтримки жіночих організацій громадянського суспільства. Він реалізується на Дніпропетровщині, Полтавщині і з залученням деяких громад Донеччини.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *